Vendéglősök, ha szövetkeznek

szróbert • 2014. április 04., péntek •
A vendéglős társadalom ma már szinte mindenütt képviselteti magát, és az első pillanattól fogva kitűnő kapcsolat épült ki az iparkamara és a szakma között – hangzott el a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Vasi Vendéglősök Klubja közötti együttműködési megállapodás aláírásakor, Szombathelyen. Az április 3-i eseményen a frisss.hu is jelen volt.
Vendéglősök, ha szövetkeznek

"A szakma történetét, környezetünk nagyjait ismerni, szeretni, őrizni, becsülni kell. Hagyomány, tisztelet nélkül nem tudunk előre lépni. Gyökértelenül nem lehet újat felépíteni" - hangzott el a Május 1. sörözőben megtartott eseményen.

A klub szóvivője elmondta, hogy 1989. december 13-án a Kispityer Halászcsárda különtermében alakult meg a Vas Megyei Vendéglősök Klubja, 25 taggal. A létszám azóta hol gyarapodott, hol fogyott, mert sajnos már nincsenek közöttünk sokan az alapító tagok közül sem.

"A magyaros konyha, a családias panzió, a kisvendéglői hangulat nemcsak nosztalgia, hanem változatlanul a legjobb árucikk, idegenforgalmi vonzerő. Hangulatot, atmoszférát, meghitt boldog pillanatokat, a nemzeti kultúra egy szegmensét jelenti. S mindezt helyben, vámmentesen, szállítási költségek nélkül. Ez a szakma, hivatás, küldetés, a kívülálló számára titokzatos, misztikus, nem ritkán művészet. Mindegyikből magába foglal egy kicsit.  Ezért, ha lehetőségünk van rá, miért ne tanuljunk egymástól és vigyük tovább sikeresen a nagy társadalmi jelentőségű küldetésünket" - tette hozzá Pammer István.

A Vasi Vendéglősök Klubja megalakulása óta a minőségi vendéglátás elkötelezett szakembereit tömörítő szervezetként működik. Fontos feladatának tekinti a hagyományok ápolása és a példaadó minőségi vendéglátás megőrzése mellett a modern gasztronómiai törekvések gyakorlatba való átültetését, támogatja a szakmai képzést és a szakember utánpótlást.

A klub a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával hosszú évek óta gyümölcsöző együttműködést folytat, 2014. április 3-tól pedig a kamara szakmai klubjaként működik tovább. A klub küldetése a vendéglátó tapasztalatok továbbadása és a folyamatos, minőségi, szakmai munka, elismertsége révén hiánypótló szakmai tevékenység kialakítása. A tagok információ cseréje, tapasztalataik megosztása elősegíti fejlődésüket, tudásuk bővítését. A klub tagjai közelebbi kapcsolatba kerülnek egymással, számíthatnak egymásra a területet érintő problémáik megoldásában - tudta meg honlapunk.

A klub alapvető célja a gasztronómiai alapismeretek, az egymástól tanulás, a gyakorlati tapasztalatok, jó megoldások továbbadása, a szakma folyamatos újdonságainak megismerése.

Egy új étel felfedezése többet járul hozzá az emberiség sorsának javulásához, mint egy új csillag felfedezése. Az asztal örömeit minden életkorban, társadalmi helyzetben, a világban mindenhol, mindennap lehet élvezni. Ez az élvezet társa lehet minden egyéb, az életet fűszerező gyönyörűségnek, és az utolsó, amely megmarad és vigasztal még akkor is, amikor a többi örömünket már elvesztettük. Bízom benne, hogy tovább erősödik a kapcsolat a klub és a kamara között" – hangsúlyozta Pammer István.

A soros elnök, Baka Géza pedig arról beszélt, hogy a vasi vendéglősök kompetenciája saját vállalkozásukig terjed, tehát ki kellene törni a jelenlegi állapotból.

A VMKIK alelnöke, Cseri József kiemelte: Az egymás közötti együttműködésről, hitvallásról, egy életre szóló modellről szól a vendéglátós szakma, s én bízom benne, a mostani együttműködés is. Csak erre a szakmára jellemző az ilyen fajta erős kooperáció. Nemcsak egymást támogatjátok, hanem impulzust is adtok a kollégáknak. Az embereket, a vállalkozásokat rá kell ébreszteni arra, hogy az ügyfélszolgálatunkat igénybe vegyék, proaktívak legyenek.

A Vasi Vendéglősök Klubja és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közötti együttműködési megállapodást Cseri József, a VMKIK alelnöke és Baka Géza, a klub soros elnöke írta alá.

(fotó: archív, vaol.hu)

közösség

további frisss

lap tetejére