Egy vagonban vonatkoztunk Koltai Róbert lelkiismeretével

kd. fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 06., csütörtök •
A Végállomás a Weöres Sándor Színház stúdiószínpadáról a gyilkos orosz télbe kalauzol.
Egy vagonban vonatkoztunk Koltai Róbert lelkiismeretével

A Weöres Sándor Színház nem aprózza el a 2016-os őszi bemutatókat, nemrég debütált a Kísértetek, most itt van a Végállomás, hamarosan jön a Grönholm-módszer, majd az Ahogy tetszik… Nos, nekünk bejön, hogy egyszerre ennyi darabbal rukkoltak elő.

A Végállomás B. Török Fruzsina krimije, de valójában egy Lev Tolsztoj inspiráció, sokatmondó címmel és hatásos játékokkal. Még úgy is, hogy az egyfelvonásos darabban végig az orosz télben vonatozunk, sikkes kabátok, kalapok és szőrmék alatt. Oldalt egy szamovárral, balra cirillbetűs újságokkal, de jó belehuppanni a színészekkel bársonyfotelekbe, és hallgatni a történetet. Van annak valami pikantériája, amikor több idegen éjjel együtt utazik a végeláthatatlan Oroszországban. Kint hideg van, bent előbb a csend uralja a teret, majd az izzó hangulat. Tulajdonképpen az egész darab egy párbeszéd, egy élettörténet elmesélése, ahol Koltai Róbert bevallja, miért gyilkolta meg a feleségét.

Egy titokzatos fiatal nő kérdezgeti, próbálja megérteni, miért kellett a férfi gyerekeinek anya nélkül felnőnie. A holdfényben ülnek egymás mellett a vonaton és rakják össze a Koltai alakította Pozdnisev elbaltázott életét. Bálint Éva ügyesen taktikázik a szavakkal és az érvekkel, de sokszor túl vehemensen kérdez és olyan részleteket is tudni vél, ami elgondolkodtató. Bár Pozdnisev többször próbál kitérni a kérdések és a saját életének kudarca elől, végül mégis utoléri.

A darab kellően pörög ahhoz, hogy ne legyen unalmas és eléggé lüktető ahhoz, hogy megérteti a nézővel, hogy ő is meg akarja tudni már végre az igazságot. Tetszett ez a kis kamaradarab a stúdiószínpadon, jó rendezés Koltaitól és jó játék is tőle. Bálint Évával alapból elfogult vagyok, nem tudom, játszott-e már rosszul, most is abszolút illett rá a szerep, titokzatos és sejtető volt egyszerre.

Nem akarok spoilerezni, de ütős a vége. Magával ragadó az a sorsfordító vallomás, ami az egyik főszereplőre vár. Kíméletlenül őszinte darab, botrányos végkifejlettel.

B. Török Fruzsina: Végállomás

(Egy felvonásban - 75 perc)

Lev Tolsztoj nyomán

- krimi egy részben -

Szereplők:
Pozdnisev/Koltai Róbert
Fiatal nő/Bálint Éva
Ügyvéd/Kelemen Zoltán
Kereskedő/Endrődy Krisztián

Díszlet- és jelmeztervező: Szlávik István
Ügyelő/Rendezőasszisztens/Súgó/Kellékes: Egervári György
Rendező: Koltai Róbert

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére