Egy szeletnyi kultúra: nemzetiségi napot tartottak Szombathelyen

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2015. szeptember 13., vasárnap •
Szerencsések a szombathelyiek, hiszen valamennyi nemzetiség a szívén viseli a közösség sorsát – hangzott el a tizenkettedik nemzetiségi nap megnyitóján.
Egy szeletnyi kultúra: nemzetiségi napot tartottak Szombathelyen

A szombathelyi Horvát, Német, Szlovén és Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Szombathelyi Horvátok Egyesülete, a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület, a HÁROFIT Közhasznú Egyesület és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
szervezésében szombat délután rendezték meg a XII. Nemzetiségi Napot. A Vasi Skanzenben  miután horvátul, szlovénül, németül és roma nyelven is köszöntötték a nemzetiségi önkormányzat elnökei az ünnepnap valamennyi résztvevőjét, dr. Horváth Sándor, a Vasi Skanzen igazgatója Csapláros Andrea múzeumigazgató nevében mondott köszöntőt. 


A múzeumi szervezet és a szlovénekkel kötött együttműködés újragondolása közben hangzott el, hogy mi, nemzetiségekhez tartozók ,,csak” táncolni és énekelni tudunk, pedig sokkal több mindenhez is értünk, ezt kívánjuk itt bemutatni – hangsúlyozta a Vasi Skanzen vezetője. 
 
Koczka Tibor alpolgármester pedig arról beszélt, hogy a nemzetiségek kisebb nagyobb csoportjai itt élnek közöttünk évszázadok óta, de nemcsak nyelvüket, hanem a nemzetiségi napoknak köszönhetően szokásaikat is megismerhetjük. 
Szerencsések a szombathelyiek, hiszen valamennyi nemzetiség a szívén viseli a közösség sorsát. Immár 12. alkalommal kaphatunk egy-egy szeletet a kultúrák gazdagságából, és ezzel nemcsak kulturális életünk, hanem oktatási rendszerünk is színesedik. Örömmel fogadtuk a horvátok iskola-alapítási szándékát, ha ez létrejön, akkor az egész régióból jöhetnek majd ide diákok. Legyen a mai nap az önök közös ünnepe, egymás szokásait és hagyományait tiszteletben tartva kell gazdagítani a város kulturális életét – tette hozzá az alpolgármester. 


A kulturális programokat a Mesevár Óvoda horvát csoportjának, a Pipitér Óvoda, a Napsugár Óvoda, és a Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola német csoportjainak, a roma tánccsoportnak, a szombathelyi Gyöngyvirágok (Djurdjice) horvát vegyeskarának, a szombathelyi szlovén önkormányzat Nefelejcs Énekkarának fellépései színesítették, a gyermekek pedig többféle kézműves foglalkozáson vehettek részt. A belépés díjtalan volt.

 

közösség

további frisss

lap tetejére