Egy omladozó, eklektikus luxusvillát és egy bezárt óvodát is találtunk Szombathely szívében

NagyRobert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 24., szerda •
A hátsó kert pedig egy kiselefántot rejt.
Egy omladozó, eklektikus luxusvillát és egy bezárt óvodát is találtunk Szombathely szívében

A szombathelyi Széll Kálmán utca egy tipikus sugárút, a vasútállomástól a Savaria Szállóig nyílegyenes halad a város szívébe, a Fő térhez, illetve most már csak fordítva, mert jó ideje a vasút felé egyirányú ez az utca.

Kocsmák és, régi lakóépületek és a MÁV igazgatóság is jól megférnek egymás mellett ezen a környéken, de van itt egy villalakás és egy óvoda is. A régen impozáns, ma már inkább csak felújításra szoruló épület első ránézésre teljesen beolvad az utcaképbe, de ha kicsit figyelmesebben járunk a környéken, akkor már észrevesszük a hatalmas vaskapuhoz vezető apró beugrót, a kétoldalt elhelyezett, anno félköríves kerítésekkel óvott minikerteket is.

Ezek azok az apró jelek, amik azt mutatják, itt bizony többről van szó, aztán feltűnik egy óvoda tábla, de a gyerekzsivaj, az hiányzik. Az „L” alakú, eklektikus „fő” épület 1922-ben villalakásnak épült Medgyes Alajos tervei alapján.

A villa már kívülről is lenyűgöző, belül pedig fokozódik a szépség, ízlésesen kidolgozott stukkók és frízek varázsolják el a betévedőket, illetve a gyönyörű, beépített vitrinek. Ez az állapot sajnos már csak a földszinten van jelen, az emeleti részt már a 21. század igényeire szabva alakították át, bár itt is megmaradt egy hatalmas, kétszárnyú üvegajtó, és próbálták visszaadni a földszint eleganciáját, több, de inkább kevesebb sikerrel.

Az emeletről nyílik egy kis tetőterasz rész is, színes üveg fallal az udvar felől, nem túl nagy, de rendkívül bájos az egész. Az ingatlant egyébként egy közgyűlési rendelet alapján helyi védelemnek örvend.

A villalakást anno államosították és bölcsödévé alakították át, amikor a bölcsi megszűnt, bérbe adták és néhány cég ide tette át a székhelyét, de 2010 óta teljesen üresen áll az egész.

Hasonló sorsra jutott az az óvoda is, amit 1952-ben építettek a villa mellé, illetve az 1922-es épületet is ekkor toldották meg egy mosodai résszel. Az ovi pont olyan, mint a kategória többi indulója a szocreál érából. Kívül szögletes, belül tágas és minden a funkcionalitásnak van alárendelve, de itt, még ez is szép, és egész kellemes hatást kelt, valószínűleg ez a villa pozitív hatása.

A MÁV szociális és jóléti rendszerének 2002-es átalakításáig az állami vasúttársaság üzemeltette az ovit, majd 2007-ig a Waldorf Óvoda bérelte a helyet. Azóta ez a rész is üresen áll, pedig laikus szemmel nézve egész használhatónak tűnik, nagyon hangulatos a hátsó lépcsőház, ha már a bejárat előtt lévő nem sikerült az átlagosnál jobbra.

A két épület bejárása után kicsit elszabadulhattunk a természetben, az épületek mögött jókora kertrész található, füves részekkel, fákkal, borostyánnal, falra festett bohóccal és egy magára hagyott, kis, beton elefánttal, ami egyébként egy csúszda és régen az ovisok nagy kedvence lehetett.

A MÁV nyilvános versenyeztetési eljárással szeretne túladni az épületegyüttesen, legalábbis ez a terv. A jelen pedig az, hogy ugyan több alkalommal meghirdették már az egykori villát és az óvodát, eddig sajnos nem jártak sikerrel.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére