Egy okoseszköz volt a gyilkosság tanúja Amerikában

NagyRobert/engadget.com - Fotó: Luke MacGregor/Bloomberg via Getty Images • 2016. december 29., csütörtök •
A rendőrségnek viszont keresztbe tett a gyártó cég.
Egy okoseszköz volt a gyilkosság tanúja Amerikában

Az Amazon Echo eszközök valójában virtuális asszisztensek, azzal segítenek, hogy folyamatosan (le)hallgatnak minket és válaszolnak, illetve reagálna a hangutasításokra. Arkansasban viszont a rendőrség szeretné "kihallgatni" az egyik ilyen kütyüt, illetve tudni, hogy mit rögzített, mert egy gyilkosság helyszínéről gyűjtötték be. Ez az Echo James Andrew Bates tulajdona, akit jövőre állítanak bíróság elé, mert a gyanú szerint megölte Victor Collins-t.

Az Amazon azonban beintett, egyelőre nem akarnak semmilyen információt átadni a rendőrségnek, mivel Bates gépe be volt jelentkezve az Amazon szervereire és kezelte Bates felhasználói fiókját és vásárlásait is. A rendőrség azt mondja, hogy a nem releváns infókat törölhetik a felvételről, őket csak az érdekli, hogy a gyilkosság idején rögzített-e valami használható a kis Echo. Persze az eszközt bizonyos szavak aktiválják csak, de van úgy, hogy a modul félreért valamit és akkor is aktív lesz, amikor nem kéne.

A rendőrség azt is elárulta, hogy Bates otthona tele van intelligens készülékekkel, beleértve a vízóráját is, ami szerint azon az áprilisi éjszakán hajnal 1 és 3 óra között 529 liter vizet használt el. Collins holttestét Bates pezsgőfürdőjében találták meg, a nyomozók pedig arra gyanakodnak, hogy a gyanusított arra használta fel ezt a rengeteg vizet, hogy eltüntesse a gyilkosság nyomait a teraszról. Az Echo pedig így felvet egy fontos kérdés, hogy melyik ér többet, az adatvédelem, vagy az, hogy egy gyilkos megkapja méltó büntetését?

Képünk csak illusztráció - Fotó: jessicarulestheuniverse.com

Bates ügyvédje nyilván úgy véli, nem sérthetik meg védence jogait, mert az Echo adataival a hatóságok kárt tehetnek az életminőségünkben. Az pedig már mellékes, hogy egy hangfelvétel elég szilárd bizonyíték lenne a fickó ellen.

Bates ügyvéd úgy véli, nem sérthetik meg. "Van egy elvárás a magánélet otthonában, és van egy nagy probléma árthat bűnüldöző használhatják a technológia fejlődése kárt az életminőségünket ellenünk" védőügyvéd Kimberly Weber mondta. Persze, ott van a kérdés, hogyan alsó megbízható információk intelligens otthon készülékek. Pontosság lehet kérdés tetszőleges számú tárgyak internete szerkentyű. Azonban egy hangfelvételt is látszólag egy szilárd bizonyíték, ha megjelent.

A magánélet és a minden "halló és látó" okoseszközök, okosotthonok világában egyre inkább kivitelezhetetlen luxusnak tűnik, így megint akad egy probléma, amit a gyártóknak át kell hidalniuk.

Azért az Amazon egyik képviselője is megszólalt az ügyben, álláspontjuk szerint nem adnak ki semmilyen információt, amíg hivatalosan és szabályszerűen jogi igényt nem kapnak erre. Ez némileg érthető is, de mégis csak a rendőrségtől jött a "nem hivatalos" megkeresés...

Azt pedig tudni kell, hogy az Echo rögzíti és srteameli a hangot egy felhő alapú tárhelyre, és az "Alexa" szó után aktiválja magát. Hangrögzítő módban az eszköz tetején lévő gyűrű kéken világítani kezd, hogy vizuálisan is jelezze, hogy éppen felveszi, amit mondunk. Az ilyen hangfájlokat, vagy ahogy az Amazon nevezi "megnyilatkozásokat" a júzer bármikor törölheti egyesével, vagy akár az összeset egyszerre, plusz az Echo mikrofonját manuálisan is bármikor ki lehet kapcsolni:

közösség

további frisss

lap tetejére