Egy Bajnokok Ligáját is megjárt edző érkezett Szombathelyre

PCS - fotó: Bodorkós Máté, Tóth Arnold • 2017. január 25., szerda •
Turzó József célja, hogy Szombathely labdarúgásának színvonalát emelje, és nem csak a futsalét.
Egy Bajnokok Ligáját is megjárt edző érkezett Szombathelyre

Tizenhét éve tartozott a Mezei-Vill. FC Berettyóújfalu kötelékébe, neve egybeforrt a hajdúsági labdarúgással, most mégis Szombathelyen szeretne új otthonra lelni. Turzó József november végén köszönt el volt csapatától, majd néhány nappal később már a vasi megyeszékhelyen találta magát. Új kihívásra és impulzusra vágyott, úgy fest, hogy megkapta, amit akart. 

Nem hétköznapi történet a tiéd, hiszen a Mezei-Vill együttesénél mindent elértél, amit lehet. Aztán most mégis szombathelyi szakvezetőként üdvözölhetünk a Frisss.hu szerkesztőségében. Miért döntöttél így?

Szinte gyerekként, már 19 éves korom óta tartoztam az MVFC kötelékébe. Szakvezetőként úgy vélem, hogy ez a poszt a bizalomra épül. Ha nem érzi ezt egy edző, játékos vagy tulajdonos, akkor nem lehet eredményesen dolgozni és ez kihat a teljesítményre is. Öt és fél év után elérkezett egy pont, amikor megfáradt ez a kapcsolat köztem és a csapat között. Annyira hirtelen döntés volt, hogy este megbeszéltem a feleségemmel és másnap már felmondtam. Úgy érzem, hogy mindkét félnek előnyös volt ez a lépés. Nekik épp úgy szükségük van egy kis változásra, impulzusra, mint nekem.

Nem lehetett könnyű meghozni a döntést...

Persze, hogy nem, hiszen 17 évről beszélünk. Alapítója voltam a Mezei-Vill FC-nek, de korán abba kellett hagynom az aktív játékot. Sajnos a genetika közbeszólt, 9 térdműtéttel a hátam mögött kijelenthetem, hogy inkább edzőként próbáltam érvényesülni. Hogy szakvezető lehettem leginkább mentoromnak, Kozma Mihálynak köszönhetem. Az ő keze alatt pallérozódtam. Ezután kerültem vissza Berettyóújfalura, ahol már edzőként tevékenykedtem. 

Sok szép sikert arattatok közben. Melyikre vagy leginkább büszke?

Van mire emlékeznem, hiszen sikerült megtörnünk a Győr egyeduralmát. Bajnokságot és Magyar Kupát is sikerült nyernünk. Amire viszont minden edző büszke lenne, sikerült a kerettel kilépnünk az európai hadszíntérre. Óriási köszönettel tartoztunk a vezetőségnek, hiszen az áldozatvállalásuk nélkül erre reális esélyünk nem lett volna.

Könnyedén sikerült megállapodni a szombathelyi vezetőséggel?

Egy gondolat erejéig még visszaugranék a felmondásomra. Sokan megkérdezték tőlem, hogy valóban a vasi lehetőség miatt szántam el magam erre a lépésre?! Kategórikusan kijelentem, hogy nem. A felmondásomat követően kerestek meg Szombathelyről, szerencsére a kereslet és a kínálat gyorsan találkozott. Egyébként több helyről is megkerestek, de ez volt a legszimpatikusabb. Úgy érzem jó helyre kerültem.

Nyilván ismerted a szombathelyi keretet, hiszen néhány hete a lelátóról követted a mérkőzéseket. Milyen benyomásokkal gazdagodtál?

Igazából ellenfélként ismertem és egy nagyon jó társaságnak tartottam őket. Szinte felfoghatatlan volt, hogy sikerülhetett ennyire félre ez a szezonjuk, ismerve a korábbi sikereket. Kinevezésem óta kicsit jobban belelátok a játékosokba és igyekszem őket mentálisan is felkészíteni az előttünk álló feladatokra. Egyébként van egy mondás, ha szezon első mérkőzésén kifelé pattan egy labda a kapufáról, az kihathat az egész szezonra. Nos, ezen igyekszünk változtatni.

Mennyire erős a keret?

Igazából ennek a csapatnak a felsőházban a helye.  Nyilván számít a többi együttes eredménye is, de az erősséget tekintve a legjobbak közé tartozik a Haladás. Persze erősítésre szükség lesz, de a téli időszakban nehéz jól igazolni. Épp ezért jó fogás volt Németh Peti, aki már korábban is játszott a Haliban.

Nehéz hetek várnak a Haladásra, ha ki akarja harcolni a felsőházi indulás jogát.

Sajnos ez így van, de profi játékosokról beszélünk. Biztos vagyok benne, hogy elbírják a terhet. A sorsolásunk nem mondható túl kedvezőnek, de azon leszünk, hogy odaérjünk az ötödik helyre. Ehhez minden eszközt felhasználunk: fizikai felkészítés, videós elemzések. A játékosoknak tudniuk kell mit, miért tesznek, arra is ügyelve, hogy ne kapjanak túl sok információt, mert ez bénítólag hathat. Szerencsére remek fiúk alkotják a keretet, a technikai stáb és a vezetőség pedig mindent megtesz a siker érdekében. Remek műhelymunka folyik Szombathelyen.

Civil személyként hogy tetszik a város?

Nagyon barátságos, kellemes és otthonos. Feleségem és a kislányom hamarosan megérkeznek és talán kijelenthető, hogy új otthonra is találtunk. Edzőként pedig szeretném meghálálni a bizalmat és öregbíteni a csapat, illetve a város hírnevét.

közösség

további frisss

lap tetejére