Egész életében háttal állt a közönségnek

SzR • 2015. november 01., vasárnap •
A Príma Primissima kultúra kategóriájának idei Vas megyei jelöltjei között számos művész és pedagógus szerepelt, közülük Nagyné Erőss Rozália, a Bolyai Gimnázium magyar-népművelő szakos tanára, Petró János zeneszerző-karmester és Zsámboki Mónika művészettörténész-régész kapta a legtöbb jelölést. A megyei Príma díjat végül Petró János vehette át.
Egész életében háttal állt a közönségnek

Immár tizenegyedik alkalommal adták át a megyei príma díjakat, melyek megbecsülése – mint megtudtuk – semmit sem csökkent az elmúlt évek múlásával. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei szervezete által szervezett ünnepi eseményen a reálszféra adott kezet a humán szféra munkatársainak, a tudományok, a művészetek, a sport, és a kultúra legtehetségesebb megyei képviselőinek.

A megyei príma

Korábban már olvashattak a sport, majd a tudomány és az oktatás megyei prímájáról, ez alkalommal pedig a kultúra kategória megyei prímája, Petró Jánost mutatjuk be. A megyei príma 1937-ben, Répceszemerén született. 5 évesen kezdett zongorázni, majd 1960-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán karmesteri diplomát szerzett. 1959-ben első díjat nyert Bécsben, a Világifjúsági Találkozón. 1962-ben alapította meg a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, amelynek 1991-ig zeneigazgatója és vezető karmestere volt.

Emellett az Iseumban bemutatott operaelőadások megálmodója és létrehozója, a Savaria Művészeti Hetek művészeti igazgatója, a Magyar Televízió Karmesterversenye zsűrijének tagja, neki köszönhetjük, hogy a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál városunkba költözött. Gyakran vezényelt külföldi zenekarokat is: Radio Television Orchestra (Dublin), Lawton Philharmonic Orchestra (Lawton), Jonstown Symphony (Johnstown, PA) és Saint John Symphony Orchestra (Kanada). Állandó vendégkarmester a Magyar Állami Operaházban, a Szlovák Filharmónia Zenekarnál (Pozsony), a ljubljanai rádió és televízió zenekaránál és a Grazi Operaházban.

A Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral vendégszerepelt Franciaországban, Hollandiában, Luxemburgban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában, Németországban, Csehszlovákiában, Romániában, Szovjetunióban. Számos új mű világpremierjét vezényelte. Több lemezfelvételt készített a Hungaroton és a Presse Records (Ausztria) részére. 1982-ben Liszt-díjat, 1990-ben pedig Bartók-Pásztory-díjat vehetett át, 2012-ben Vas megye év emberévé választották. 

Nem a szó a kenyere

Petró János a díj átvétele után kijelentette: nem a szó a kenyerem, hanem a zene. Egész életemben háttal voltam a közönségnek, most viszont szemben állhatok azokkal, akik tapsolnak nekem. Úgy gondolom, hogy az iparosok és a művészek együttműködéséből mindig jó eredmény születik, és ez így történt idén is.

A 78 esztendős, ma is aktív díjazottnak egy 1959-es darabjával kedveskedtek a megjelent művészbarátok.

közösség

további frisss

lap tetejére