Nem örülhetnek az autósok: Drágulhatnak a kötelezők

vkriszti-index.hu • 2014. november 02., vasárnap •
Jövőre emelkednek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjai, állapította meg több szakmai portál is a január 1-től érvényes tarifák kihirdetése után. Átlagosan 10%-kal nőhetnek az összegek.
Nem örülhetnek az autósok: Drágulhatnak a kötelezők

A Biztosítás.hu szerint átlagosan 10 százalék körüli lesz az emelkedés a meghirdetett tarifák alapján, a legtöbb autós emelkedő díjakkal találkozik majd az idei kampányban. Szerintük ez átlagosan 1500-2000 forintot jelenthet, de van olyan biztosító, ahol az emelés ennél is magasabb (20-100 százalék között) lesz. A portál által idézett adatok szerint az átlagos éves biztosítási díj 2010-ben még 50 ezer forint volt, ami 2013-ra 20 ezer alá esett vissza, és ezen a szinten maradt 2014-ben is.

Az autósok többségének december 31-től jár le a kötelezője. Nekik november 30-ig kell eldönteniük, hogy át akarnak-e szerződni egy másik biztosítóhoz, vagy maradnak a mostaninál. Tavaly közel 300 ezren döntöttek a váltás mellett. Az autósok választása eldöntheti, hogy a jövőben a díjemelkedési tendencia hogyan folytatódik, írják.

A Netrisk.hu szerint bár van olyan társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplő átlagosan 15-20 százalékkal is emelte díjait. Az átlagos díjnövekedés mértéke azonban ennél kisebb lehet: az online biztosításközvetítő a kampányban a nála kötött új – például váltásnál ajánlott, online kedvezményekkel is számoló – szerződések átlagdíját 12 500 forint körüli szintre várja, szemben a tavalyi 11 300 forintos mértékkel.

Meglepően magas, akár kétszeres jövő évi díjjal bünteti némelyik biztosító a már meglévő ügyfeleit, ők vélhetően más társaságokhoz menekülnek majd – összegzi a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampány első napján tapasztaltakat a CLB biztosítási alkusz.

közösség

további frisss

lap tetejére