Dr. Veres András győri megyéspüspök megáldotta a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 16., kedd •
Hivatalosan is megnyitotta kapuit városunk legújabb látványossága.
Dr. Veres András győri megyéspüspök megáldotta a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont

Dupla ünnep volt hétfőn, késő délután a szombathelyi Mindszenty téren. Először leleplezték Brenner János vértanú domborművét a Püspöki Palota falán, majd átvágták a nemzeti színű szalagot a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont kapuján.

Vértanúhalálának hatvanadik évfordulójának alkalmából készült el a Brenner János emlékszoba és a dombormű, amit az '56-os Emlékbizottság támogatott. Császár István, egyházmegyei kormányzó köszöntő beszéde után került sor a Veres Gábor által készített emlékmű leleplezésére, amit Dr.  Veres András, győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megáldott, ahogy később a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontot is.

"1945. március 4-én a Szombathelyt ért súlyos bombatámadás következtében a Püspöki Palota északi szárnyának egy része is áldozatul esett. Ezt a lebombázott részt, a 2016-os Szent Márton év során, kormányzati támogatással sikerült újjáépíteni" - mondta Császár István.

Az eseményen részt vett - többek közt - Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja, Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, a körzet képviselője és Dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója.

"Bízom benne, hogy ez a mai megnyitása ennek a kiállításnak sokakat még inkább elkötelezetté tesz azokért az értékekért, amelyek ebben a városban vannak. Sok lehetőség van még, hogy ez a város valóban fölmutassa a világ felé azokat a kincseit, amelyeket az elmúlt évszázadokból, de mondhatjuk évezredekből megörökölt" - mondta megnyitó beszédében Dr. Veres András, győri megyéspüspök.

"Történelmi léptékű felújításokat indítottak el, illetve már fejeztek be itt, Szombathelyen. Megújult a Székesegyház, itt a Mindszenty tér, az egyházmegyei kollégium teteje, a Püspöki Palota, a Szent Márton templom, de megújult a Savaria Múzeum homlokzata is. Megszépül a Romkert sétány, a Berzsenyi tér és környéke, a Smidt Múzeum és a Szent Márton templom előtti tér is. Köszönhető mindez egyház, önkormányzat és a kormány összefogásának" - tette hozzá Soltész Miklós, egyházi, nemzetiség és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A szalagot végül Dr. Veres András, győri megyéspüspök, Soltész Miklós államtitkár, Császár István, egyházmegyei kormányzó és Dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója vágták át. Az új látogatóközpontot pedig tényleg érdemes felkeresni, mert elképesztően látványos, a bejárásról készült cikkünk ITT olvashatják.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére