Dolgoznak a fűnyírók, szépülnek a virágágyások

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 27., péntek •
A májustól szeptemberig tartó időszak adja a legtöbb munkát a parkfenntartóknak. Füvet- és sövényt nyírnak, gyomlálnak, virágot ültetnek, fát metszenek, szemetet szednek szerte a városban a SZOMPARK munkatársai, de ők felelnek a szökőkutak és a játszóterek karbantartásáért is.
Dolgoznak a fűnyírók, szépülnek a virágágyások

Berregnek a fűnyírók, csattognak a metszőollók, egynyári virágok kerülnek az ágyásokba, csobognak a szökőkutak – gőzerővel dolgoznak a SZOMPARK munkatársai a város teljes területén. Május utolsó hetében a Váci Mihály utcában nyírták a füvet a parkfenntartók és belekezdtek a munkába az Oladi lakótelepen is. – A fűnyírók három-négyhetente érnek vissza ugyanarra a területre, de ezzel párhuzamosan számos helyen dolgozunk még – mondta el lapunknak Hegedűs Eszter, a Kft. felelős kertészeti és műszaki vezetője. – A munkatársaink végzik a fák és virágok öntözését, kigyomlálják a virágágyásokat, sövényt nyírnak, kitisztítják a szökőkutakat, a játszótereken felássák a homokozókat és javítják a meghibásodásokat, szemetet szednek, valamint a Csónakázó-tónál festik és rendbe teszik a napozóágyakat.

Folyamatosak a virágültetések is: a körforgalmakban, a Március 15-tér környékén, a Pelikán és a Szent István parkban már elkészültek az ágyások, ha az időjárás is engedi a jövő héten a Fő téri és a Thököly utcai ágyásokat, valamint a Zeneiskola környékének és a Bartók körút terelőszigeteit ültetik be. A nyáron mintegy 41 ezer 500 darab virág díszíti majd Szombathelyt.

Elkezdődtek a növényvédelmi munkák is, áprilisban lemosó permetezést, május elején pedig a gesztenyefák permetezését végezték a szakemberek. A fák metszésével már végeztek, ilyenkor már csak a száraz ágakat távolítják el, illetve megnyesik az ostorfák lelógó ágait. – A száraz ágas metszések vegetációs időszakban is végezhetők, mivel az élő ágakat nem vágjuk. A biztonság tekintetében ez nagyon fontos munka, és egész évben ad feladatot. A másik, vegetációs időszakban is végezhető metszés az ostorfák hosszan lelógó, friss egyéves hajtásainak nyesése. A legtöbb fafajjal ellentétben az ostorfák nemcsak tavasszal, hanem a nyári időszakban is nagyon intenzív hajtásnövekedést produkálnak.

A nyesésre elsősorban a szűk utcákban van szükség, ahol a közlekedést akadályozzák az ágak – fogalmazott Hegedűs Eszter.  Hozzátette: tavaly bővült a cég feladatköre a Csónakázó tó körüli felújított zöldfelületek parkfenntartási feladatival.  Ilyen például a vizes játék karbantartása, üzemeltetése és a stégek fenntartása. Ezeket a feladatokat az idén is folytatják.

Ebben az időszakban körülbelül hatvanan dolgoznak azon, hogy minél szebb, rendezettebb és virágosabb legyen a város.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére