Dokumentumfilmek, filmetűdök és kisjátékfilmek: itt a Savaria Filmszemle

szróbert • 2014. március 07., péntek •
Hisszük, hogy jó dologba vágtunk bele, és, hogy helye van a filmszemlének Szombathelyen – hangzott el a Savaria Filmszemle március 7-i ünnepélyes megnyitóján. A frisss.hu megtudta, hogy a Szombathelyi Médiaközpont rendezésében lebonyolított mustrán 2 kategóriában 106 pályamű, vagyis mintegy 71,5 órányi folyamatos filmezés vár a közönségre és a Szalai Györgyi akadémikus, Balázs Béla-díjas filmrendező-forgatókönyvíró által vezetett szakmai zsűrire.
Dokumentumfilmek, filmetűdök és kisjátékfilmek: itt a Savaria Filmszemle

Az AGORA-Savaria Filmszínház kamaratermében, a házigazda nevében dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A város első embere miután Szombathely történelmére és nevezetességeire irányította a vendégek figyelmét, Szent Márton életét, mint lehetséges filmtémát adta ötletül a filmes szakembereknek. A polgármester megköszönte a vizuális média már-már emberfeletti teljesítményét, majd a hagyományok folytatását kérte a rendezőktől, szervezőktől. 

Ezután dr. Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanácsának tagja, a Magyar Média Mecenatúra koordinátora köszöntötte a szemle résztvevőit és a közönséget. Miután hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a Médiatanács számára a Savaria Filmszemle, minden filmesnek sok sikert kívánt.

A köszöntők sora Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatójának szavaival folytatódott. Kiemelte, hogy abban bízik, hogy a szombathelyi filmszemlére olyan fiatal filmesek érkeztek, akik büszkén mutatják meg tehetségüket.

Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára pedig a határon túli magyar filmesek jelenlétének fontosságára is kitért. A köszöntők után dr. Puskás Tivadar polgármester hivatalosan is megnyitotta a Savaria Filmszemlét.

A frisss.hu megtudta, hogy a szemle valamennyi vetítése és szakmai rendezvénye ingyenes, illetve szabadon látogatható. A vetítési sorrendet olvasóink megtalálják a www.savariafilmszemle.hu weboldalon. A 106 pályamű 71 és fél óra folyamatos vetítési időt jelent, nonstop filmezéssel. Így a zsűri jelölése alapján 16 órányi tartalom kerül majd vászonra.

A program:
Március 7. (péntek) AGORA-Savaria Filmszínház Kamaraterem:

12.00-18.00 vetítés, a szünetekben szakmai beszélgetések
18.00 a filmszemle ünnepélyes megnyitója
19.00-20.00 vetítés, a szünetekben szakmai beszélgetések
20.00-tól szakmai beszélgetés a zsűri tagjaival

Március 8. (szombat) AGORA-Savaria Filmszínház Kamaraterem és Nagyterem:

09.00- 12.15 Vetítés két helyszínen, a szünetekben szakmai beszélgetések
12.30-13.30 Szakmai beszélgetés a zsűri tagjaival
14.15- 17.00 Vetítés, a szünetekben szakmai beszélgetések
17.00 a Savaria Filmszemle ünnepélyes díjkiosztó gálája

Kísérő szakmai programok:

Március 8. (szombat) AGORA-Savaria Filmszínház Aula
10.00-12.00 Forgatókönyvíró workshop a Savaria Filmszínház aulájában
Köbli Norbert elnök Forgatókönyvírók Országos Egyesülete
14.00- 15.00 filmszakmai beszélgetés pályázatokról, tapasztalatokról, a magyar film jövőjéről a Savaria Filmszínház aulájában
- Dr. Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanácsának tagja, a Magyar Média Mecenatúra koordinátora
- Cs. Havas Ágnes vezérigazgató, Magyar Nemzeti Filmalap
- Dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár, Magyar Művészeti Akadémia

közösség

további frisss

lap tetejére