Meg nem született ikertestvérét operálták ki a fejéből

H.Maja - Independent • 2015. április 24., péntek •
A 26 esztendős amerikai nő különböző koncentrációs problémákra panaszkodott, tumorra gyanakodtak, de az orvosok is megdöbbentek az eredményen.
Meg nem született ikertestvérét operálták ki a fejéből

Yamini Karanam, az Indiana University 26 éves PHD tanulója tavaly szeptemberben kezdett panaszkodni, hogy baj van a szövegértésével és a hallás utáni értéssel. Ha egyszerre több emberrel tartózkodott egy helyiségben, „nem értettem, mi történik” - mondta el az orvosoknak az ifjú hölgy.

Az első diagnózis egyértelműen agytumort állapított meg nála, de az elhelyezkedése miatt nem tudták eldönteni a sebészek, hogy vállalható-e a műtét. Végül a speciális módszerekkel operáló Dr.Hrayr Shahinian, a Los Angeles-i Skullbase Institute orvosa beleegyezett a beavatkozás elvégzésébe.

Yamini barátai gyűjtést szervezetek a lánynak, hogy egyáltalán el tudjon utazni Los Angeles-be, na meg persze, hogy az operációt is ki tudja fizetni. A gyűjtés sikeres volt, több mint 32.000 dollárt jött össze.

Dr. Hrayr egyedi módszerének a lényege, hogy nem nyitják fel a koponyát a klasszikus módon, hanem csak egy kis behatolási területen keresztül közelítik meg a kérdéses részt. Ez sokkal kevesebb kockázattal jár a beteg számára, az agy „szinte észre sem veszi, hogy jártunk bent” – mondja Dr. Hrayr.

A műtét során azonban ő is megdöbbent, mert kiderült, hogy egyáltalán nem tumorról van szó. A lány, még embrió korában elhalt ikertestvérét találták meg a fejében, akinek ráadásul haja, fogai, és csontjai is voltak. Dr.Hrayr bár életében már 7-8000 agyműtét végzett, ez volt a második hasonló esete.

A beavatkozás sikeresen zárult, Yamini jól van, teljes értékű életet élhet a továbbiakban.

közösség

további frisss

lap tetejére