Cudar időben lesz részünk a hétvégén

Frisss.hu - Fotó: • 2016. november 11., péntek •
Pétervári Tibort, a meteorológiai észlelőt kérdeztük.
Cudar időben lesz részünk a hétvégén

Komolyan kell venni a különböző riasztásokat (eső, szél, hó), a szomszédban a burgenlandi kollégák is emeltek a téten, a csapadék mennyisége és állaga is változik. A stájerországi és burgenlandi részekre 30-50 milliméter csapadék és 15 centiméter friss hó van az európai riasztásokban. Így a szombat nem lesz egy leányálom, vasárnap viszont már a szél is mérséklődik, a csapadékzóna is elvonul, de meglehetősen hideg lesz majd az idő.

Vas megyében, illetve Szombathelyen a pénteki szemerkélő esőt, intenzívebb esőzés várható szombat reggelig. A hegységeinkben, a Kőszegi-hegységben és az Őrség magasabb pontjain már szombat hajnalban lehet havas eső, havazás, de napközben fokozatosan vált át, azonban elsősorban a magasabb helyeken marad meg a hó.

A legfrissebb előrejelzések a síkvidéken sem zárják ki a havazást, nagyjából 5 centiméternek megfelelő vizes, tapadó hóra lehet készülni. Szombat hajnalig a szél fokozatosan észak, északkeletire fordul és ezzel együtt erősödni is fog, míg szombaton napközben viharos lökésekre is számítani kell. Elsősorban azért csak a magasabb részeken fogja a havat hordani a szél, a Kőszegi-hegység esetében ez az 500 méter feletti rész, ahol fagypont alatt marad a hőmérséklet és szárazabb lesz a hó állaga, illetve ugyanez várható a Bakony térségében is, ami ilyen szempontból amúgy is egy frekventáltabb hely. Viszont az Alpokalja is megmutatta már, hogy, ha havazik és szél van, akkor könnyen járhatatlanná válnak az utak.

A hőérzetünk a plusz 1 fokos hőmérsékletnek és a viharos szélnek köszönhetően rendkívül alacsony lesz, a szombat esti órákban pedig már fagyni fog. Ezért a lehulló hó és eső fokozatosan megfagy majd, így vasárnap reggel nagy valószínűséggel síkosak lesznek az utak, de az egyéb tereptárgyakra is ráfagy majd a víz és a hó. Télies körülmények lesznek és helyenként a sok csapadék miatt a belvíznek is meg van az esélye, már most is láthatóak a tócsák és az eső miatt az ilyen területek nagysága is nőni fog.

Vasárnap reggel mínusz 5 fokig csökkenhet a hőmérséklet, ahogy felszakadozik a felhőzet és lassan gyengül a szél, vagy ahol megmarad néhány centi hó, az is hűtő hatású, nagyon hideg reggel lesz. Nem lesz más a hétfő reggel sem, tehát akkor is elég erős fagyra lehet számítani. Napközben is csak egy-két fokkal kerülünk a fagypont fölé. - mondta el Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője a FrisssFM 97.7-nek.

közösség

további frisss

lap tetejére