Csodatévő víz, Kígyó király, falusi filmparadicsom - Legendás helyek Vas megyében (1.rész)

Szerző:BP/vasvar.hu/bozsok.hu/bucsujaras.hu Fotó:geocaching.hu/patohill.hu • 2016. október 23., vasárnap •
Bakancslista a hétvégi kiruccanáshoz.
Csodatévő víz, Kígyó király, falusi filmparadicsom - Legendás helyek Vas megyében (1.rész)

Az őszi, enyhe időjárás kedvez a túrázának is, ezért összegyűjtjük nektek azokat a Vas megyei helyeket, amiket nem érdemes kihagyni egy napsugaras hétvégén.  

A város, ahol ma is él a Kígyó király legendája

Vasvár egy igazi történelmi város, ahol nem elég kizárólag a központra koncentrálnia egy túristának, ugyanis valódi kincsekre bukkanhatunk a közelében is.

Eleven történelem és relax a város szívében

A város szívében helyezkedik el a Domonos Rendház, aminek építését a 13. századra datálják. Az épület a középkorban a legjelentősebb domonkos kolostorok közé tartozott, azóta többször renoválták, így nyerte el mai külsejét. A város és a domonkos rend összefogásával múzeumot és Rendtörténeti Gyűjteményt alakítottak ki itt. A kolostorépület emeleti szintjén a kiállítás mellett műemlék-könyvtár és egy rekonstruált szerzetesi cella is várja a látogatókat. De ha ez nem lenne elég és egy frissítő sétára vágyunk, akkor érdemes egy-két kört tenni a kolostorkertben is.

Fotó: vasvar.hu

Természet, misztikum, művészet
 
A város környékén bőven akad még látnivaló, érdemes leülni egy családi piknikre például  a Csónakázó tóhoz, de itt található az Kígyó király szobra is, ami Szántó Imre alkotása. A legenda szerint a Vasvárnak nevet adó vas vár egy feneketlen tóban süllyedt el. A vár kulcsát az év utolsó napján a kígyókirály hozza a felszínre. Aki elveszi tőle a kulcsot, az megmenti a várost az átoktól.

Fotó:kozterkep.hu

Erdőbe rejtett emlék

A városból a Zalaegerszeg felé vezető 76-os főúton, a város határától néhány száz méterre található a Vasvári sánc, amit még a 10. század második felében építettek ki az egész Dunántúlt körülölelő védelmi rendszer részeként. Ez a védelmi rendszer a 12. század közepéig használatban volt, ezután  kővárak épültek a környéken, amik átvették a védelem feladatát. A Vasvári sánc a Vaskapuval, a környező erdő és tanösvény nemcsak történeti emlék, hanem kiránduló- és pihenőhely is, ahonnan több turistaút is indul a környék látványosságaihoz.

Fotó:pannon-pleasure.eu

Fantasztikus panoráma egészen az Alpokig

Ha már a környéken járunk, akkor nem érdemes kihagyni a Vasvári Kilátót sem. Ez régen "felszabadulási emlékmű" volt, azonban a városlakók adakozásaiból kilátóvá alakították át. A tetejéről páratlan panoráma nyílik, jó idő esetén egészen az Alpokig és a Rába folyóig is elláthatunk innen.

A falu, ahol csodatévő víz ered a hegyekből

Gencsapáti Szombathely közvetlen közelében terül el, ahol a lakó- és falusi környezet keveredik. Központjában a nagygencsi Szent Jakab apostol tiszteletére szentelt középkori római katolikus templom áll, amit később eklektikus stílusban átalakítottak. Külön érdekesség, hogy a felújítások során szentélyének több gótikus részlete bukkant elő.

Kegyhellyé lett a csodás gyógyulás forrása
 
A falu határában található Szentkút, ami ma is népszerű a zarándokok és a természetjárók körében. Az egyik legenda szerint 1860 körül a forrás vizében megmosakodott, egy megvakult huszár, aki ezt követően visszanyerte a látását. A csoda emlékére még ebben az évben kápolna épült itt, később pedig remetelak és kálvária is. Az 1860-as években került ide a Fájdalmas Szűzanya szobra és stációkkal is bővült  a kápolna környéke.

Fotó:csaladcsoport.blogspot.hu

A település, ami különös házasságot kötött a filmekkel

Bozsok az osztrák-magyar határ közvetlen közelében fekszik, központjában található a középkori eredetű Szent Anna plébánia, amitől nem messze  egy Kneipp-kertet és egy műemlék jellegű középkori toronyt is találunk.

Sibrik-kastély extrákkal

Bozsokon található egy valószínűleg római épület maradványaira épült. A kastély ma késő reneszánsz-barokk stílusú. Régen vizesárok, felvonóhíd, erős várfal övezte. Bár a kapu fölött 1637-es évszám olvasható, mai formáját 1815-ben történt renoválása, átépítése során nyerte el.

A látványt még különlegesebbé teszi,  a bejárat előtt folyó a Bozsoki Aranypatak és a kastélypark, ahol igazi növényritkaságokban gyönyörködhetünk, emellett még teniszpályák és lovarda is működik itt.

Fotó:patakpartiapartman.hu

A kastély folyosója egyben kiállítótért is, ahol az utolsó tulajdonos, Dr. Verebi Végh Gyula életéről és tudhatunk meg még többet. A tárlaton a családi fotókon és Végh Gyula rajzain át megtudhatjuk, hogyan zajlott itt korábban az élet.

A kastély külön érdekessége, hogy olyan filmeket forgattak itt, mint a “Kőszívű ember fiai”, “Különös házasság”, “Fekete gróf” vagy a “Hány az óra Vekker úr?”, de itt készültek a “Kisváros” című tévésorozat egyes jelenetei is.

Szent József kápolna

A falu alsó végében álló kápolnáról már 1689-ben készültek feljegyzések. Berendezése egy rokokó főoltár és a rajta lévő átfestett oltárkép. Az épületet 1970-ben helyreállították, és püspöki nyaralót alakítottak ki egy részében.

Boros látnivaló

A településen Borház is működik. A régi, 1819-ben épült házat felújították és a helyi borkultúra értékeit lehet megtekinteni benne települési rendezvények idején.

Fotó:bozsok.hu

Nem kell profi hegymászónak lenned, hogy elláss az Alpokig

Az Írottkő kilátó 1913-ban épült és nem csak a Dunántúl, de egyben Burgenland legmagasabb pontja. Napos időben ellátni egészen a szlovén és horvát hegycsúcsokig, az Alpok hegyláncáig, a Fertő-tóig és  Balatonig is. A kilátót kettészeli a magyar-osztrák határ, ezért nem árt személyi igazolványt, vagy útlevelet vinni magunkkal. Azért is érdemes így tennünk, mert ha kedvünk tartja, akkor simán átgyalogolhatunk - a gyalogos- és kerékpáros turisták számára kialakított határátlépőn - Ausztriába. A kilátótól kábé  40 méterre osztrák oldalon található a hegynek is nevet adó sziklaalakzat, melyen a CBE (Comes Batthyány Esterházy) bevésett betűk olvashatók, utalva a terület egykori birtokosára.

 

közösség

további frisss

lap tetejére