Csodákkal indította az áprilist Freddie

Nemes Judit Fotó,videó: Bodorkós Máté, Horváth Iza • 2017. április 13., csütörtök •
Az énekes zenésztársaival, Szebényi Dániellel és Baranyi Gergellyel érkezett hozzánk, akikkel a szerkesztőségben két dalt is előadott nekünk. Az Ez a Vihart és a Pioneert rögzítettük, és most be is mutatjuk.
Csodákkal indította az áprilist Freddie

Szombathely is állomása volt Fehérvári Gábor Alfréd (FGA), azaz Freddie médiaturnéjának, a Frisss Média szerkesztőségében Farkas Beni (FB) kollégánk vendége volt.

FB: A legfontosabb hír veled kapcsolatban, hogy kiderült, ott leszel az Eurovíziós Dalfesztivál kijevi döntőjében, ezúttal szakkommentátorként csatlakozol az MTVA kijevi csapatához, Rátonyi Krisztával közösen közvetítitek majd az eseményeket. Mit vársz a mostani feladatodtól, azért most teljesen más lesz kint lenni, mint tavaly (2016-ban Freddie képviselte hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol Pioneer című dalával a 19. helyen végzett - a szerk.) .

FGA: Én arra leszek hívatott, hogy olyan apró információkkal szolgáljak a közönség számára, ami abból, ha valaki nézőként követi a fesztivált, a tévéadást, nem derül ki. Olyan háttér-információkkal szolgálok majd, mint például, amikor megy egy átvezető show a produkciók között, elmondom, hogy olyankor egy énekes és adott esetben a társai, hol tartanak a felkészülésben. Ilyen apróságokra gondolok, hogy valakit például 21 órára írnak ki a színpadra, akkor az nem azt jelenti, hogy 20.55-kor mennek érte az öltözőbe. Hogy milyen előkészületek előzik meg az élő adást, milyen atmoszféra, mekkora profizmus kell ahhoz, hogy egy ekkora méretű fesztivált flottul le lehessen vezetni - mert egy óramű pontossággal megtervezett műsorról van szó. Bízom benne, hogy még érdekesebbé tudom tenni a közvetítést és a közönséget kicsit be tudom vinni a backstage-be, hogy egy kicsit bennfentesebbek legyenek.

FB: Beszéltél már vagy tervezel beszélni Jocival (Pápai Joci a Dal 2017 győztese, ő képviseli hazánkat idén Kijevben, az Eurovíziós Dalfesztiválon Origo című dalával - a szerk.), megosztani vele pár jótanácsot, információt, ami hasznos lehet számára, hiszen neked erről már van tapasztalatod.

FGA: Többször tették fel nekem ezt a kérdést az utóbbi időben, mindig azt tudom csak mondani, hogy ki vagyok én, hogy tanácsot osztogassak; egyszer ott voltam, megtapasztaltam, hogy Stockholmban ez hogyan működik, de Joci egy egészen más ember, egy egészen más énekes, egy egészen más lelkületből dolgozik. Egyetlen fontos dolga van, hogy hiteles legyen, hogy ő álljon a színpadon, hogy ne vegyen fel más magatartást azért, mert nemzetközi porondon szerepel. Hogy ugyanolyan szenvedéllyel, alázattal és átéléssel énekelje el ezt a dalt, mint ahogyan ezt megtette a hazai válogató döntőjében. Ha ez sikerül, akkor ő megtett mindent annak érdekében, hogy hasson a szakmai zsűrire és a közönségre. Onnantól kezdve nekünk csak azon kell izgulni, hogy annyi pontot kapjunk, hogy a tavalyinál sokkal jobb helyezést érjünk el.

FB: Beszéljünk egy kicsit rólad, azt nyilatkoztad, hogy szeretnéd megtartani azt a kettősséget, hogy magyarul és angolul is énekelsz. Tavaly novemberben jött ki az első albumod, a Pioneers, és azt olvastam, hogy érkezik majd egy angol nyelvű albumod is, erről mit tudhatunk?

FGA: Heteken belül elnyeri végleges formáját a lemez, de igaz, az elején "ódzkodtam" attól, hogy magyar számokkal lépjek fel. Imádtam angolul énekelni, eleve angol nyelvű dalokon nevelkedtem, a zenei neveltetésem Charlie kivételével küldföldi előadókból állt. Az angol nyelv így egyfajta berögződés volt. Kapcsolódott még ehhez frusztráció, félelem, hogy amikor magyarul énekeltem, az nem hangzott szépen az elején. Az angol hangzásvilágot és "akcentust" áthelyeztem a magyar nyelvű éneklésre is, és nem úgy formáltam a szavakat, mint ahogy azt a magyar nyelv megkövetelné. Mivel a magyar feszesebb, mint az angol, keményebb magán- és mássalhangzókkal, így más éneklési technikát is követel - ezzel nagyon sokat kellett dolgoznom. Azóta kaptam rengeteg visszajelzést, hogy már nagyon szépen szólnak a magyar dalaim is. Az együttessel fontosnak tartjuk, hogy anyanyelven legyen kiszolgálva a hazai közönség. Reméljük, hogy a Csodák című legújabb felvételünk, azt a sikert vagy játszási hányadot eléri, mint amit a Mary Joe. Ha ez így lesz, akkor ez visszaigazolásban sokkal többet jelent, mint az előbb említett dal, mert ez magyar.

FB: Kicsit térjünk vissza az angol nyelvű lemezre. Ezen újak is lesznek vagy a már megjelent dalok szerepelnek majd a korongon?

FGA: Már megjelent dalok szerepelnek majd rajta. Találhatók a listában olyanok, amelyeket én írtam magyarul, de angolul énekeltem fel rá. Az eredeti verziót később adjuk közre. Vannak olyanok, amelyek eleve nem jelennek meg angolul, hiszen azt a tartalmat lehetetlen úgy visszadni, mintha magyar nyelven szólna - ilyen például a Neked nem kell című is. Van persze, amelyiket meg angolból nem ültettük át magyarra.

FB: Szóba került az előbb már a Csodák című dalod, amely március 31-én jelent meg a Youtube-csatornádon. Mit tudhatunk a dalról és a videolklipről, amely igazán impozáns képi világot tár elénk.

FGA: Köszönjük szépen, bízunk benne, hogy itt, Szombathelyen is sikert arat majd. Óriási élmény volt a klipforgatás, azt éreztük, hogy talán az egyik leginkább rádióbarát, naprakész, trendkövető dal. Nagyron friss, nagyon pop - egy picit elektronikus hangzással megspékelve. Úgy vettük észre, nagyon hamar elnyerte a közönség tetszését, hiszen hat nap alatt százezres megtekintést ért el a videómegosztó oldalon, most pedig már 140 ezer feletti ez a szám. A klipet egyébként Budapest mellett, Sződligeten, egy pici, idilli horgásztónál forgattuk, gyönyörű időben. Bízunk abban, hogy a közönség is érzi azt, amit mi: hogy időben jött a Csodák, hiszen benne van az a tavaszi frissesség, amikor az ember kitárja az ablakot, sóhajt egyet, felszabadul, kiszabadul és sokkal energikusabb.

FB: Tavaly szinte az összes hazai nagy zenei fesztiválon felléptél, idén hol láthatunk/hallhatunk a fesztiválszezonban? Azt már tudni lehet, hogy a VOLT-on is zenéltek majd...

FGA: Éppen ebben az időszakban zajlanak az egyeztetések. Bízunk abban, hogy sikerül találni a tavalyi évhez hasonlóan Sziget és STRAND Fesztiválos időpontot is. A VOLT az már biztos, nagyon örülünk neki, hogy ismét mehetünk Sopronba. 2016-ban a rendezvényen korai idősávot kaptunk, és ennek ellenére fergeteges bulit sikerült csinálni és szinte nem fértünk el a teraszon. Idén, június 29-én 20.30 perctől játszhatunk, ez a kezdés egy fesztiválközönségnek sokkal barátibb időpont. Mi már nagyon várjuk, szeretnénk legalább akkora bulit csapni, mint tavaly júniusban.

FB: Vas megyében is felléptél már, Sárváron. Adódik a kérdés, Szombathelyre mikor jöttök?

FGA: Ugyanezt érzem én is. Nagyon szépen telik a naptárunk, de azért akad még hely. Közvetlenül Szombathelyre egyelőre még nem hoz az utunk, de nagyon bízunk abban, hogy ez hamarosan változik, mert egy 90 perces nagykoncerttel megörvendeztetni a helyi közönséget mindenképpen csodás lenne és nagyon örülnénk neki.

 

Végül, ígéretünkhöz hűen, bemutatjuk a dalokat, amiket részben a cikk elején jeleztünk, részben pedig a Frisss.hu Facebook-oldalán élőztünk a héten.

Videó: Bodorkós Máté, Bősze Zsolt Vágás: Horváth Iza

 

közösség

további frisss

lap tetejére