Családok a zöldben: Öko-majális Szombathelyen

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 13., szombat •
Különböző versenyek, környezettudatos játékok és katasztrófavédelmi bemutatók is fogadták a kilátogatókat az ötödik alkalommal megrendezett eseményen, a 11-es Huszár úti laktanyában.
Családok a zöldben: Öko-majális Szombathelyen

A környezettudatos programkavalkád május 12-én, pénteken a Globális környezeti problémák - Vas megyei vonatkozásai című konferenciával kezdődött. A rendezvényen megjelent érdeklődők megismerhették napjaink globális környezeti problémáit és megtudhatták, hogy Vas megye milyen mértékben érintett e problémák vonatkozásában.

Különösen fontos ez annak tükrében, hogy a Vas Megyei Önkormányzat jelenleg dolgozik Vas megye klímastratégiájának elkészítésén. A helyszínen elhangzott, hogy mindenki számára fontos volna megismerni a jelenlegi helyzetet, a várható prognózisokat annak érdekében, hogy fel tudjunk készülni és a jövő generációját is fel tudjuk készíteni az előttünk álló változásokra. E rendezvényen adták át a Vas Megyei Közgyűlés által adományozott Gayer Gyula emlékplaketteket, illetve a Nyugat Dunántúli Környezetvédelmi Központ által adományozott „Környezetvédelemért" díjakat is.

Szombaton a 11-es Huszár úti laktanya területén egész napos családi programokkal, főzőversennyel, szakmai bemutatókkal várták a kilátogató szombathelyieket. Az eseményt Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke, Puskás Tivadar polgármester és Mészáros György, a Nyugat-magyarországi Környezetvédelmi Központ Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, utóbbi honlapunknak elmondta, hogy a rendezvénysorozat elmúlt 5 éves tapasztalata alapján megállapítható, hogy környezettudatosabbá váltak a szombathelyiek. 

Az energiastratégia, a környezetvédelem ma már korunk legfontosabb kihívásai, megoldandó problémái közé tartoznak. Aki tesz a környezetvédelemért, az tulajdonképpen energiát is spórol – tette hozzá a weboldalunknak nyilatkozó kuratóriumi elnök.  

A programözön egyébként már április elején megindult, hiszen ekkor kezdődtek azok a környezetvédelmi versenyek, vetélkedők – megyei ovis rajzverseny, a megyei rajz-és kézműves verseny, a megyei környezetvédelmi vetélkedő és a megyei alsós napközisek vetélkedője, - melyek szombati eredményhirdetése során a polgármester nevében Ágh Ernő bizottsági elnök adta át az elismeréseket, díjakat.

Az önkormányzati képviselő honlapunknak elmondta, hogy a város számára rendkívüli fontosságú a környezetvédelem.
Szombathely kül- és belterületén is látható, hogy még számos olyan hely található, ahol az állampolgárok szemetet rakodnak le, nem törődnek a környezetük védelmével. Rengeteg a tennivaló, fontos, hogy minél fiatalabb korban bekapcsolódjon mindenki a környezettudatos életvitelbe, hogy példát mutatva vigyék előre ezt a fontos ügyet – fogalmazott a képviselő, aki azt is kiemelte, hogy az öko-majális helyszíne is szimbolikus jelentőségű, hiszen az egykori orosz laktanya területe külön elbánást, gyors megoldást érdemelne, amit az az olasz-szlovén-magyar projekt is megcélzott, amely az elhagyott laktanyák rehabilitációjáért tevékeny.   

A családoknak egész napos aktív kikapcsolódást nyújtó eseményre a Nyugat-magyarországi Környezetvédelmi Központ Alapítvány olyan vasi cégeket is és vállalkozásokat is meghívott, melyek kulturális- és szabadidős programokkal igyekeztek a természet- és környezettudatosságot, illetve a természet iránti elkötelezettséget fokozni.

A cégek, civil szervezetek bemutatkoztak, a gyermekfoglalkoztatók pedig sok érdekességgel szolgáltak. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi, bűnmegelőzési tesztekkel, totókkal, konzultációs lehetőséggel, míg a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai bemutatókkal szórakoztatták a szombathelyieket. 

A klímaváltozásról, napjaink környezeti problémáiról tartott képes bemutató és a legjobb rajzokat felvonultató kiállítás mellett főzőversenyt is élvezhettek a családok. 

Délután is érdemes még kilátogatni, hiszen a Lorigo TSE gyermek formációs standard és latin táncbemutatóval, a Bioritmus Zenekar pedig gyermekdalokkal, magyar slágerekkel várja a közönséget. Emellett a hulladékgazdálkodással kapcsolatos játszóház, gyermekkörhinta ás az arcfestés is a legkisebbek kikapcsolódását szolgálta. 

Vasárnap kerékpártúrával ér véget a Nyugat-magyarországi Környezetvédelmi Központ Alapítvány környezetvédelmi programsorozata. A kerékpártúra 8 órakor indul majd a 11-es Huszár úti laktanyából, célállomása pedig Vaskeresztes, a Vas-hegy lesz. A 2x26 km-es, Kneffel Dóra által vezetett túra útvonala: Szombathely-Nárai-Vaskeresztes-Felsőcsatár-Narda-Torony-Sé-Szombathely lesz.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére