Minden hónapban jön, az újdonsült szülőknek mégis kevés információja van róla

frisss, gyermek-megtakaritasok.hu • 2019. július 22., hétfő •
Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a családi pótlékról.
Minden hónapban jön, az újdonsült szülőknek mégis kevés információja van róla

A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak.
Családi pótlékra az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt élő jogosult. Elsősorban a vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, bejegyzett élettárs, a nevelőszülő, illetve a gyám.
A családi pótlék havi összege:

Egygyermekes család esetén 12.200
Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13.700
Kétgyermekes család esetén gyermekenként 13.300
Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14.800
Három vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16.000
Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17.000
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén gyermekenként 23.300
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 25.900

A családi pótlék összegének megállapítása szempontjából azt a vér szerinti, örökbe fogadott vagy nevelt gyermeket kell figyelembe venni elsősorban, aki az igénylő háztartásában él, és akire tekintettel a szülő, a nevelőszülő, a gyám családi pótlékra jogosult, illetve aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.
A családi pótlék iránti kérelmet az illetékes kormányhivatal ügyfélszolgálatánál, Kormányablaknál, vagy a kérelmező munkahelyén lehet benyújtani, amennyiben az társadalombiztosítási kifizetőhely.
Az ellátást utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, fizetési számlára utalás esetében 3. napjáig folyósítja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. Kivéve az augusztust, mert a tanévkezdés megkönnyítése érdekében akkor a tárgyhó utolsó hetében minden családhoz megérkezik a támogatás.

közösség

további frisss

lap tetejére