Csak bosszúságot okoznak a harlekinkaticák?!

Frisss, Nébih - fotó szon.hu • 2016. november 13., vasárnap •
Nyolc év alatt az egész országot bekebelezték a rovarok.
Csak bosszúságot okoznak a harlekinkaticák?!

A hideg idő közeledtével minden Vas megyei lakos átélhette már a harlekinkaticák által okozott kellemetlen pillanatokat. A bogarak felkutatják a száraz, meleg helyeket, hogy a téli időszakot átvészeljék. Ilyenkor pedig elkerülhetetlen, hogy lakásunk nyílászáróin bejussanak ezek a rovarok, amelyek csak nevükben hasonlítanak piros, pettyes rokonaikra.

Néhány napja a Frisss.hu-n is megjelent egy fényképpel ellátott rövid hír, amelyben egy csecsemő arcán okozott kellemetlen sérüléseket egyetlen harlekinkatica. Ezért megkerestük a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy kicsit joban megismerjük ezt a barátságosnak éppen nem nevezhető bogarat.

Az Ázsiában őshonos harlekinkaticát nem telepítették be Közép-Európába. A repülni képes faj hazánkat természetes úton érte el.
Biológiai védekezési céllal elsőként az Amerikai Egyesült Államokban alkalmazták levélbolha és levéltetű fajok ellen. Ott a múlt században több ízben is betelepítették. Európában 12 országban, pl. Ukrajnában, Görögországban, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban juttatták ki szabadföldi kultúrákba biológiai védekezésként. Európában a kétezres években indult meg rohamos terjedése és erőteljes felszaporodása. Magyarországon 2008-ban került elő első ízben. Napjainkban valamennyi megyében megtalálható, így Vas megyében is.

A bogarak látványa nem nevezhető barátságosnak - hiába rokona a gyerekkorunkból ismert katicabogaraknak. Az emberi szervezetre káros hatása van ezeknek a rovaroknak? Egyáltalán hogyan védekezhetünk ellenük?
Ősszel telelőhelyet keresve jutnak be a bogarak a nyílászárók résein keresztül (ajtók, ablakok, redőnyszekrények stb.) a lakásba. Jelenlétükkel kellemetlenséget okoznak. Az emberi egészségre nem jelentenek veszélyt, bár ismert az a tény, hogy – más katicabogár fajokhoz hasonlóan – szájszervükkel képesek az ember bőrét felsérteni. Ebben az időszakban a legegyszerűbb módja a védekezésnek a bogarak összegyűjtése és megsemmisítése. Nem célszerű a lakáson kívül élve szabadon engedni az összesöpört vagy felporszívózott egyedeket.

Az emberek egészségére nem jelentenek veszélyt, ugyanezt elmondhatjuk a környezetünkre is?
A harlekinkatica inváziós faj, amely amellett, hogy a kártevő levéltetveket pusztítja, sajnos nem kevés káros hatása van a hazai faunára. Élete során a honos, hasznos katicabogarakat is gyéríti, azokat a természetes élőhelyükről kiszorítja, emellett bizonyos esetekben a termesztett növényekben is kárt tesz. Szüreti időszakban a szőlőfürtön táplálkozó bogarak a mustba kerülve kellemetlen keserű ízt adnak a mustnak és a bornak.

közösség

további frisss

lap tetejére