Ciki vagy nem a karácsonyi lánykérés?

Tóth Eszter • 2016. december 23., péntek •
A szombathelyi fiatalok ismét nem rejtették véka alá a véleményüket.
Ciki vagy nem a karácsonyi lánykérés?

December 24-hez közeledve tömegével jelennek meg a lánykérést kifigurázó posztok és mémek a közösségi oldalon, mutatva, hogy manapság a karácsonyi eljegyzés már inkább ciki, mint romantikus. Vajon igaz ez? A fiatalok tényleg kínosnak tartják? Vagy csak az irigység szülte ezeket az irományokat és képeket? Ennek jártunk utána még jegyesség előtt álló huszonéves szombathelyi lányok és srácok segítségével.

Teljes mértékig elcsépelt

A válaszadók egy része teljes mértékig elcsépeltnek tartja ezt a dolgot, szerintük ez fantáziátlanságra vall, és csak túlzottan romantikusnak akarnak tűnni. A srácok között nagyobb volt a felhorkanás a karácsony ellen, a lányok kevésbé tiltakoztak. „Karácsonykor? Annyira snassz… - kezdi Levente - Lassan már ez is kezd olyan tömeges lenni, mint az, hogy elmennek valami idegen városba. Nem túl kreatív. Bár még mindig jobb, mint a karácsony.” Csaba is egyetért Leventével, azonban ő, mint komoly kapcsolatban élő férfi, jóval mélyebb boncolgatásba kezdett a témával kapcsolatban. „Szerintem a csajom nem azt akarja, hogy a fenyőfacsúcsra felhúzott kiscsillag mellé kerüljön az örök szerelmet jelképező gyűrű is. A karácsony az ajándékoké, a rántott húsé, a törtkrumplié, a családi vitáké, meg a szereteté. Nem a szerelemé, hanem a szereteté. A csajom többet érdemel annál, hogy ne legyek hajlandó agyban dolgozni azon, hogyan tegyem fel neki a ’lennél-e már örökre az asszonypajtásom?’ kérdést. Ciki lenne számomra, ha megvárnám ezt a rendkívül ’kézenfekvő’ alkalmat a dologra. Nos, ha valakivel össze akarom kötni az életem, úgy gondolom, megfelelő alkalmat kell gyártani rá. Meg kell mutatni, hogy mennyire szeretném ezt, és az összes apró kreatív szuszt is ki kell sajtolnom a koponyámból, ha azt akarom, hogy az ajánlatom visszautasíthatatlan legyen. A karácsony egy lusta megoldás.

Sőt, kicsit magamutogató is. Nem személyes, csupán csillámporos szlogenpuffogtatás: a szeretet ünnepén kezdjük el szeretni egymást innentől örökre. Milyen egyedi… A karácsonyos lánykérés azoknak a férfiaknak a nagy húzása, aki egy perccel sem akar többet foglalkozni ezzel a súlyos témával, mint a gyűrűfelhúzás ideje.” Adrián ezzel szemben meglehetősen egyszerűen lezárta a témát. „A nagy áhítat miatt biztosabb az igen. Egyelőre nem készülök eljegyzésre, de ha igen akkor valami váratlan időpontban tenném úgy, hogy lehetőleg ciki legyen nemet mondani. Ergo sok ember legyen jelen és mind örvendjen a kérésnek.” Alexandra ugyanúgy van a karácsonnyal, mint a Valentin-nappal. Egyiken sem örülne lánykérésnek. „Ezek olyan napok, amik szinte elővetítik az ilyesmit, nem kell készülni rá külön, egyben le van tudva minden. Szeretet, romantika, minden ilyesmi. Én szeretném, ha lenne erre egy különleges napunk, a megismerkedésünk napja vagy valami olyan időpont, amire szívesen emlékezünk.” Andor rövid és tömör válaszával zárnám ezt a szekciót. „Szerintem inkább keress neten egy posztot arról, hogy mennyire gáz a karácsonyi lánykérés és oszd meg.”

Miért lenne ciki?

A másik tábor szerint ebben egyáltalán semmi rossz nincs. A karácsony egy szép ünnep és teljes mértékig alkalmas arra, hogy kifejezzük, mit érzünk a másik iránt. Erika szerint nem ciki, nem is érti a felvetést. „Én tényleg nem tudom, miért számítana ez cikinek. Ilyenkor mindenki együtt van, boldogok vagyunk, miért ne lehetne ezt megspékelni egy eljegyzéssel is? Én nem panaszkodnék, ha a párom karácsonykor kérné meg a kezem.” Ádám szerint sincs semmi rossz ebben az egészben, a szeretet ünnepe felerősítheti az egymás iránt érzett szerelmet is. „Szerintem nem az időpont és a hely számít, hanem az, hogy mit érzel, és ha ezt össze tudod kötni egy olyan dologgal, ami elméletileg a "szeretet ünnepe" akkor nem ciki!”

Áron úgy gondolja, hogy az ilyenkor általánosan mindenkin eluralkodó ünnepi hangulat megadja a dolgok romantikáját. „Nem kértem még meg senkit, de ha nagyon szeretnék egy lányt és meg akarnám kérni a kezét, akkor lehetséges, hogy az ünnepek egyébként is bensőséges és összebújós hangulata adná meg a végső lökést. Szóval végül is nem ciki.” Heni szerint a fő problémát ilyenkor a két család kapcsolata okozhatja. „Ha a két család jól kijön egymással, akkor szerintem egyáltalán nem ciki. Akkor lehet kínos, ha mondjuk nem bírod a párod szüleit, és előttük kell megtenned. Egy lánynak nem lehet ennél szebb karácsonyi ajándék. Ciki maximum a szülők miatt lehet a dolog.”

Te mit gondolsz a témáról? Terveznél karácsonyi lánykérést vagy örülnél, ha a párod ezzel lepne meg a szeretet ünnepén? Esetleg a ti eljegyzésetek is karácsonykor volt? Ne habozz használni a kommentszekciót!

közösség

további frisss

lap tetejére