Cél a hulladékszállítás egységesítése

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. július 21., péntek •
Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére a Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t (STKH) jelölte ki fővállalkozóként a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). A kialakult helyzetről a Megyeházán tartottak sajtótájékoztatót.
Cél a hulladékszállítás egységesítése

Mindenki érdeke, hogy zökkenőmentesen menjen végbe a hulladék-gazdálkodás, ezért a kormány megbízásából a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 22 régiót alakított ki az országban, ahol a tervek szerint 22 közszolgáltató működik majd ez év végétől. A működési modell és a bevezetendő hulladékgazdálkodási lakossági változások ismertetésére az STKH nyilvános sajtótájékoztatót szervezett. 

Az eseményen Szíjártó László, Vas megyei képviselő elmondta, hogy a vasiak is követik az országos irányzatot, mely a hulladékszállítás egységesítését tűzte ki célul. Hozzátette, hogy a lakosság semmit sem érzett abból, hogy változás állt be. Tájékoztató fórumokon az egész megyében megismertették a lakossággal az új rendszert. 
A részletekről Kosztka Lászlóval, a Sopron és Térsége Nonprofit Kft. (STKH) ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. 

Ügyvezető igazgató Úr! Önök lesznek Vas megyében a közszolgáltatók?
Egész Vas megyében, illetve Győr-Moson-Sopron megye fele területén a minősítést egyedüliként a Sopron és Térsége Nonprofit Kft. (STKH) kapta meg. A többi közszolgáltatónak visszavonták a minősítését, bár még 6 hónapig dolgozhatnak, utána csak alvállalkozóként dolgozhatnak tovább. 

Mi most a helyzet Vas megyében?
Már csak a Szomhull a közszolgáltató, melynek az alvállalkozója a Szova Zrt. A jövő még kérdéses, az egyeztetések jelenleg is zajlanak, hiszen nem tudjuk, mit dönt a politika, mit dönt az NHKV ZRt. Mi dolgozunk tovább, vezető szolgáltatóként minden alvállalkozóval nagyon jó, baráti a kapcsolatunk. Nagyon sokszor találkozunk, a problámákat megbeszéljük. Vas megyében a Szomhull-lal és a Szova Zrt.-vel is szeretnénk megállapodásra jutni a jövőt illetően, így akár alválallkozóként is tevékenykedhetnek majd.

Mi volt a cél?
A cél, hogy egységes legyen ebben a régióban is ez a fajta közszolgáltatás.

Mi szükséges ehhez?
Nagyon sok gép és eszköz kell, pályázatokat írtak ki a témában, amelyen 800-900 millió forintot kaphat egy-egy társulás. Mi is tevőlegesen részt veszünk, de majd az NHKV dönti el, mire kell, illetve mire lehet pályázni. Az eszközpark optimalizálása, modernizációja nagyon lényeges lenne, hiszen ma még 28 éves kukásautó is létezik.

Mikortól mondhatják, hogy az STKH szolgáltat Vas megyében?
Optimális körülmények között a közszolgáltatói státusz szeptember 3-án jár le a Szomhull-nál, aztán, hogy ezután ki kell-e írni közbeszerzést, illetve milyen és mekkora területen, ez majd elválik. 

Egységesítésre törekednek, ezek szerint a jelenlegi hulladékgyűjtési forma túl sok?
Ahány településen voltunk, annyi féle hulladékgyűjtési formával találkoztunk. Az NHKV irányítása alatt teljes körű ügyfélkapcsolati kiszolgálást 4 helyen – Szombathelyen, Körmenden, Sárváron, Celldömölkön – valósítunk meg Vasban. 

Nagy jelentőséget tulajdonítanak a kommunikációnak…
Valóban, az olcsó, de fenntartható szlogenünkkel összhangban 160 kérdőívet töltettünk ki, 100 ezer szórólapot juttattunk el, 2500 információs füzetet nyomtattunk ki, online cikksorozatot indítottunk a szakmai részletekről, a megyei napilapban hétfőtől olvasható egy 12 részes cikksorozat, mely a modern hulladékgazdálkodást mutatja be.

A roadshow-kon polgármesterek bevonásával alvállakozói tapasztalatcseréket folytattunk, szakmai nyílt napot rendeztünk, a május 1-től általunk működtetett válogatóművet is meg lehetett nézni. A lakosságtól, az önkormányzatoktól történő részletes információszerzés a célunk, mi pedig adatokat szolgáltatunk, de fontosnak tartjuk a rendeletek egységesítését is. Szeptemberben már a kormány elé kerül az egységes rendelet-tervezet. A személyes jelenlétet mi nagyon fontosnak tartjuk, szerintünk a lakosság egy stabil információs alapot kell, hogy kapjon. A kommunikációs kampányunk jelentősége óriási. A profi kommunikációs személetet akarjuk átültetni a szombathelyi viszonyok közé.

Mi lesz a közeljövő feladata? 
Szeretnénk a törvényi előírásokat teljesíteni, az integrált ügyfélszolgálati rendszert elindítani, a munkaerő-problémákat minimalizálni, a lakossági szemléletformálást megerősíteni. A fizikai állományt a legnehezebb pótolni, ezért a fizetéseket mindenképp emelni szeretnénk.

Újságírói kérdésre válaszként elhangzott, hogy a szelektív hulladékszigeteket gyakran illegális hulladéklerakónak használják, magyarán a szemléletváltoztatás még nagyon gyermekcipőben jár. 

A Vas megyei közszolgáltatóról szóló egyeztetések július 25-én folytatódnak.
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére