Cél a diákszövetkezetek megerősítése

frisss.hu • 2016. május 02., hétfő •
Újabb törvénymódosítás szolgálja a diákok érdekeit.
Cél a diákszövetkezetek megerősítése

A diákszövetkezeti rendszer megerősítésének újabb lépéseként értékelte Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője azt a törvénymódosítási javaslatot, amely alapján az iskolaszövetkezeti munkára vonatkozó szabályozás a munka törvénykönyve helyett a szövetkezeti törvénybe kerül.

Ez már a sokadik módosítása a diákszövetkezetek működését szabályozó jogszabályi háttérnek, melyre azért van szükség, hogy megvédjük és támogassuk ezt az Európai Unióban atipikusnak mondható foglalkoztatási formát – mondta el a Frisss.hu-nak Szatmáry Kristóf. Két éve döntöttek a fordított áfa bevezetéséről a rendszerben, tavaly elősegítették a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok szövetkezeti munkavégzését.

Ma Magyarországon mintegy százezer diák lép be a munkaerő piacra az iskolaszövetkezeteken keresztül, épp ezért fontos, hogy helyére tegyük a törvénycsomagot. A szövetkezeti törvényben plusz jogokat biztosítunk a diákoknak, például diák minimálbért határozunk meg, pontosan szabályozzuk a szövetkezetek működését, vagy például azt, mekkora részt – 85 százalékot – kell felosztani közöttük.

Az elmúlt években történtek visszaélések is, nem fizették ki a diákok bérét, úgyhogy a mostani szabályozás szigorú és következetes. Egy másik kérdést is rendezni kellett. Azok a diákok, akik szövetkezeteken keresztül végezték szakmai gyakorlatukat, ezt nem tudták az egyetemek felé leigazolni. Erre a problémára is megoldást jelent a most előterjesztett törvénymódosítás. Összességében az a cél, hogy a diákszövetkezetek biztonságot jelentsenek azok számára, akik először lépnek be a munka világába – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf.

A parlamentben most megvitatott rendszerszintű átalakítási javaslat "helyére teszi" a diákszövetkezeti munkát.

Az iskolaszövetkezeteknek is köszönhető, hogy Magyarországon nincs olyan kifejezett probléma a fiatalok munkába állásával, mint sok más európai országban.

A diákszövetkezetek megerősítésével kapcsolatos sajtótájékoztatón részt vett Kott Zoltán, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) alelnöke, aki üdvözölte az eddigi jogszabály-módosításokat, ahogyan a most tervezett törvényi változtatást is.

közösség

további frisss

lap tetejére