Cafetéria 2015: Változott a béren kívüli juttatások összege

vkriszti-nav.gov.hu • 2015. január 14., szerda •
Nem változott jelentősen a béren kívüli juttatások köre, rendszere és feltétele 2015. január 1-jével, a munkavállalóknak és a munkaadóknak azonban számolniuk kell néhány új elemmel.
Cafetéria 2015: Változott a béren kívüli juttatások összege

Az egyik legfontosabb változás: az idei év elejétől a Széchenyi Pihenőkártyára utalt összegek kivételével a „Cafetéria” egyéb elemeire szánt éves keretösszeg – amit a munkáltató nyújt - nem haladhatja meg a 200 ezer forintot azért, hogy változatlan maradjon a juttatások közterhe, adóvonzata.

Nincs plusz fizetési kötelezettség abban az esetben sem, ha a magánszemély 200 ezer forintot meg nem haladó béren kívüli juttatása és a Széchenyi Pihenőkártyára adott, értékhatárt meg nem haladó juttatása együttesen nem haladja meg a 2015. január 1-jétől bevezetett 450 ezer forintos rekreációs keretösszeget. 

Nem minősül bevételnek az idei évtől a vezető tisztségviselői feladatok ellátásával kapcsolatban okozott károk megtérítésére kötött és a társaság által fizetett felelősségbiztosítás díja. Az új szabály értelmében a felelősségbiztosítási díj után sem a díjat fizetőnek, sem a magánszemélynek nem kell adót fizetni.

Továbbra is adómentesen adható juttatás a lakáscélú munkáltatói támogatás, vagy a kamatmentes lakáscélú munkáltatói kölcsön, az ingyenes (otthoni) számítógép használata, sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet. Az adómentesen adható juttatások feltételei, összeghatárai nem változtak. 

2015. január 1-jétől a lakáscélú munkáltatói támogatások körében lakáscélú felhasználásnak minősül a lakás akadálymentesítése is, illetve nem kell kamatkedvezményből származó jövedelmet megállapítani akkor, ha a munkáltató akadálymentesítésre ad visszatérítendő kölcsönt.

közösség

további frisss

lap tetejére