Brenner-villa: 600 milliós adósság terheli az ingatlant

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 14., szerda •
Tizennégy éve pereskednek érte. Áprilisban leégett a volt szombathelyi kaszinó, az egykori Brenner-villa. Az épület jelenleg balesetveszélyes. A körzet képviselője, Sátory Károly évek óta figyelemmel kíséri az épület sorsát.
Brenner-villa: 600 milliós adósság terheli az ingatlant

Képviselő úr sok energiát fektet abba, hogy megújulhasson a Brenner park, az ott lévő játszótér, a KRESZ park és a víztorony. Nemrég leégett a Brenner-villa, az épület szinte teljesen megsemmisült. Milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak a helyzet rendezésére?

Elöljáróban fontos leszögezni, hogy a Brenner-villa nem az önkormányzat tulajdona. A tragédia előtt is nagyon elhanyagolt állapotban volt, a tulajdonos gondatlansága miatt hajléktalanok tanyája lett az ingatlan. Többször kértem a közterület-felügyeletet, hogy fokozottan ellenőrizzék az épület környékét, hiszen közvetlen közelében van a park, ahol sokan sétálnak, pihennek, nem is beszélve a sok gyerekről, akik itt játszanak, vagy ismerkednek a közlekedés szabályaival.

A sajnálatos tűzeset előtt, a közgyűlésen is kértem a hivatal dolgozóit, hogy nézzenek utána, milyen jogi lehetőség van arra, hogy kötelezzük a tulajdonost e tarthatatlan állapot felszámolására.  Ugyanakkor önkormányzatunknak elővételi joga van az épületre, ezért bíztam abban, hogy ha eladó az ingatlan, akkor a kialakult helyzetben lehetőség lesz a villa megvásárlására. Az volt az álmom, hogy itt alakítsunk ki a körzet számára egy szép közösségi épületet, amely helyet ad a körzet civil kezdeményezéseinek, rendezvények, kulturális események helyszíne lehet.

Lehet valami még ebből az álomból?

Sajnos már én is úgy látom, hogy jelen pillanatban nem sok az esélye annak, hogy ez az álom valóra váljon. A polgármesteri hivatal munkatársaival utána néztünk a dolgoknak: az ingatlan tulajdonosa a SERVICE IMOBILIEN Vagyonkezelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tatabányai székhellyel. A korlátolt felelősségű társaság egy német magánszemély tulajdonában áll.

Az ingatlant az ingatlan-nyilvántartás tanúsága szerint jelentős, 600 millió forint összeget meghaladó főkövetelés és ennek járulékai terhelik. A követelések pénzintézeti tartozás, közüzemi szolgáltatók, és adótartozások (központi és helyi adóra vonatkozóan) után bejegyzett jelzálogjog, végrehajtási jog formájában jelennek meg a tulajdoni lapon.

Az ingatlan-nyilvántartásba 2002-ben minden egyéb bejegyzett jogot megelőzően egy perindítás ténye is feljegyzésre került. Ennek az a jogi következménye, hogy egy esetleges árverés esetén a leendő vevő a 14 éve tartó per kimenetelétől függően kerülhet tulajdonosi pozícióba. Azaz, nincs reális esély az ingatlan sikeres árverezésére.

Lehet-e egy ilyen hatalmas adóssággal terhelt ingatlan megvásárlásán gondolkozni?

Véleményem szerint az ingatlanon lévő teher még az üresen álló épület értékénél is jóval nagyobb. Így, hogy immáron egy kiégett épületről beszélünk, nem sok realitása van a vásárlásnak.  

Az ingatlan balesetveszélyes. Történt-e ezzel kapcsolatban valamilyen intézkedés?

Az ingatlan balesetveszélyes állapotának elhárítása érdekében a szükséges lépéseket a hatáskörrel rendelkező Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala jogosult megtenni. Információim szerint a hatóság határozatban kötelezte a tulajdonos Kft. -t a balesetveszélyes állapot megszüntetésére. A vonatkozó jogszabályok értelmében, amennyiben a tulajdonos a határozatban foglaltaknak határidőre nem tesz eleget, úgy a hatóság végrehajtást foganatosíthat, illetőleg bírságot szabhat ki. 

Korábbi interjúnkat a képviselővel itt olvashatják. 

közösség

további frisss

lap tetejére