Brazília és Szombathely: olimpia és utazás

Szita Róbert - Kiséri-Nagy Ferenc • 2016. március 06., vasárnap •
Csütörtök óta 28 ország 350 kiállítójának ajánlataiból válogathatott a közönség a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az Utazás kiállítás brazil és szombathelyi standján jártunk.
Brazília és Szombathely: olimpia és utazás

Honlapunkon már olvashattak az idén 39. alkalommal megrendezett Utazás kiállításról. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezett turisztikai seregszemlén óriási volt az érdeklődés. Beszámoltunk a kínai díszvendégről, de jártunk a kulturális díszvendég, Brazília standjánál is. 

2016 nyarán az olimpiai ötkarikás játékoknak köszönhetően Brazílián, és Rio de Janeiro-n a világ szeme. A kiállítás kiemelt témái a nyári sportesemények, illetve a karnevál, amely elválaszthatatlan része a brazil kultúrának. Brazília standján és a kiállítás színpadán szamba táncosok és capoeira-sok gondoskodnak a karneváli hangulatról. A tánc mellett megjelenik a gasztronómia is: a standra meghívott séf autentikus brazil ételeket készített, és a látogatók megízlelhették a Brazíliában kedvelt cachaca-t (kaszasa), illetve a caipirinha-t.

A következőkben pedig arról olvashatnak, miért is volt fontos bemutatni a kiállítás vendégeinek az idei legfontosabb szombathelyi rendezvényeket. 
Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője a szombathelyi standnál kérdésünkre elmondta: mindig szeretjük megmutatni Szombathely értékeit. Ez alkalommal az állandó értékeket, mint a római múlt és a 2 ezer éves várostörténeti értékeket ,,hoztuk magunkkal”. A múzeumokban is megtalálható kincsek mellett olyan attrakciókat is bemutatunk, amelyek általában nagy tömegben vonzzák a közönségünket, így a Savaria Karnevált és az idei év kiemelkedő programsorozatát, a januártól decemberig tartó Szent Márton Emlékév legfontosabb momentumait. 
A programiroda vezetője hozzátette: elhoztuk a nagyon ,,csinosra” sikeredett programfüzetünket is, ezt a kalendáriumot is, melyből a közel 150 programunkról is tájékozódhatnak az érdeklődők. Ezen kívül csatlakozó rendezvényeink is lesznek, hiszen a civil szervezeteink is előrukkolnak. Olyan különleges attrakció egy szent élettörténetével, kultuszával előhozakodni, hogy biztos vagyok benne, rengeteg érdeklődőnk lesz a szakrális értékek csodálói mellett is. 

Nagyon sok program a családokat, a gyerekeket célozza meg, de a vájt fülűekre és a tudományos konferenciák, nagyrendezvények iránt érdeklődőkre is gondoltunk, szerintem ők is megtalálják a maguk elfoglaltságát – fűzte hozzá Szommer Ildikó. 

A szombathelyi standnál az emlékév logójával, a városra jellemző természeti és kulturális értékeket bemutató fotókkal, de a szombathelyi kiadványokkal is csalogatják a leendő vendégeket – és nemcsak nyáron, nemcsak a turista szezonban, hanem a tavasz és az ősz folyamán is – Szombathelyre.  

Az Utazás kiállítás és az ,A’ pavilon 308/b standján álló szombathelyi installáció ma estig várja a látogatókat a Hungexpo területén. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére