Borzalmas dolgokat tehet a testünkkel a stressz

Szerző:Frisss.hu, prevention.com Fotó:life.hu • 2017. január 09., hétfő •
Nem csak a hátadat és a bőrödet, de még a tüdődet is tönkre vághatja.
Borzalmas dolgokat tehet a testünkkel a stressz

A feszült embert általában már méterekről felismerni: idegesen járkál, rágja a körmét, egyfolytában jár a lába vagy éppen izzad. Egyik sem hangzik éppen biztatóan, ráadásul, ezeknél még sokkal durvább következményei is lehetnek az állandó idegeskedésnek...

Szív

Ha elveszítjük az önuralmunkat, az 8,5-szeresével növeli a szívroham esélyét a dühkitöréstől számított két órán belül. A Berkeley Egyetem kutatói szerint azoknál, akik konfliktushelyzetben dühvel reagálnak, nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, mellkasi fájdalom, és egyéb, szív- és érrendszeri problémák és betegségek.

Agy

A Harvard Egyetemen kutatása kimutatta, hogy a vér besűrűsödésének következményeként kialakulhat iszkémiás stroke. Sőt, az arra hajlamosaknál ennek esélye megháromszorozódik két órával a feszkós helyzetet követően.

Fotó: latomas-joga.hu

Tüdő

A Harvard Egyetem kutatása szerint azoknak, akikben sok a rejtett harag, azoknak gyakran alulműködik a tüdejük. A szakemberek szerint, ennek az az oka, hogy a düh hatására termelődő stresszhormonok miatt gyakrabban gyulladnak be a felső légutaik.

Bőr

Sokan elvörösödnek, amikor felhúzzák magukat valamin, ez pedig bőrproblémákhoz vezethet Ráadásul, ha még közben beiktatnak egy kis vakarózást is, azzal csak súlyosbodik a helyzet.

Hát

Ha valaki idegállapotban van és nem adja ki magából a dühét, illetve stresszes helyzetben elnyomja az érzelmeit, az durva hátfájdalmakat okozhat. Egy tanulmány szerint ugyanis, a magukban mérgelődő embereknél gyakoribb a fájós hát, az merev nyak és ízületek és az izomfájdalmak, görcsök kialakulása is.

közösség

további frisss

lap tetejére