Jövő hétvégén újabb olimpiai és világbajnoki érmese lehet Szombathelynek

PCS - fotó: Bodorkós Máté, KT/Facebook • 2017. április 20., csütörtök •
Kajáry Tibor címvédőként érkezik az Új-Zélandon megrendezendő súlyemelő világjátékokra.
Jövő hétvégén újabb olimpiai és világbajnoki érmese lehet Szombathelynek

Hosszú felkészülés hajrájához ért Kajáry Tibor, súlyemelő masters világbajnok. A szombathelyi fiatalember keményen készült a 2017-es szezonra. Egy véletlennek köszönhetően hamarosan útra kel a címvédő és meg sem áll Aucklandig.

Az idei masters súlyemelő világbajnokság más lesz, mint a többi, ugyanis az aranyérmes a VB-cím mellé megszerzi az olimpiai elsőséget is. Épp ezért hosszú ideje, keményen készül a szombathelyi Kajáry Tibor. A németországi világbajnokságon aranyérmet szerző sportember mindenképpen medálért indul Új-Zélandra, titokban pedig reménykedik, hogy akár belefér a címvédés is.

Mikor kezdted az alapozást a világversenyre?

Már karácsony után elkezdtem tudatosan készülni. Eleinte csak kisebb súlyokkal, több ismétléssel alapoztam. Ez a szakasz olyan tíz hétig tartott. A célom az volt, hogy okosan készüljek fel és ne terheljem le hirtelen a szervezetem, illetve odafigyeltem arra is, hogy ne sérüljek meg. Ezért hosszabb időt hagytam magamnak a tréningekre.

Beszéltünk korábban arról, hogy szeretnél olimpiai bajnok lenni. Mikor döntötted el, hogy részt veszel a megmérettetésen?

Már korábban beneveztem, pedig az anyagiak ekkor még nem voltak biztosítottak. A nevezéshez ellenőrizhető és hiteles eredményt kellett felmutatni. Persze ilyenkor meg lehet téveszteni az ellenfeleket, hogy kicsivel nagyobb, illetve kisebb súlyokat írunk be, de ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek. A valódi tudás és az erőviszonyok a versenyen fognak kiderülni.

Azért egy ilyen út elég költséges. Mikor vált biztossá, hogy részt veszel az új-zélandi világbajnokságon?

Csak néhány napja. Sokáig reménykedtem, hogy sikerül összegyűjtenem az utazáshoz szükséges anyagiakat. Azonban ez nehezebb feladatnak bizonyult, mint elsőre hittem. Szerencsére egy nagyon kedves hölgyismerősöm felkarolt és gyűjtést szervezett. Elsőre idegenkedtem az ötlettől, aztán a visszajelzések nagyon megleptek. Ismeretlenek írtak rám, gratuláltak és sok szerencsét kívántak. Húsvét óta több száz üzenetet kaptam - voltak, akik lélekben, mások anyagilag támogattak. Ez pedig mentálisan is megerősített. Ezúton szeretném mindenkinek megköszönni a segítségét, hogy részt vehetek ezen a versenyen.

Akkor nézzük, mikor lesz pontosan ez a masters világbajnokság?

Jövő hétvégén, szóval eléggé ki lett centizve. Április 24-én délben kelek útra, és egy röpke harminc órás út végén, szerda hajnalban megérkezem Új-Zélandra. Nagyon fárasztó lesz, mert még az időzóna eltéréssel is meg kell küzdenem (12 órás az időeltolódás - a szerk.). A gép leszállását követően egy kis alvás, majd egy átmozgató edzés vár rám. Szombaton pedig már a mérlegelésé és a versenyé a főszerep. Kicsit vicces lesz, mert magyar idő szerint péntek éjjel kezdődik a VB.

Milyen elvárásokat támasztottál önmagaddal szemben?

Ugye a legutóbbi világbajnokságon, Németországban aranyérmes lettem. Mindenképpen egy kis terhet rak ez a vállamra, amiről igyekszem tudomást sem venni. A tavalyi ezüstérmes ausztrál fiú szintén ott lesz a mezőnyben, illetve a világranglistán holtversenyben első helyen álló amerikai (Kajáry Tibivel megosztva - a szerk.) és a harmadik német fiatalember szintén pályázik az érmes helyekre. Úgy tervezem, hogy mindenképpen dobogón szeretnék zárni. Ez pedig már csak rajtam múlik, de jól sikerült a felkészülésem és a hatalmas szeretet, támogatás, amit kaptam, lelkileg is megerősített.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére