Jó ötlet élő nyuszit ajándékozni húsvétkor?

KA - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. április 13., csütörtök •
A szülők körében egyre nagyobb divat, hogy húsvétkor élő nyulat vegyenek a csemetéjüknek.
Jó ötlet élő nyuszit ajándékozni húsvétkor?

A nyuszik mindig aranyosak, hiszen bolyhos szőrükkel egy plüssre hasonlítanak és a mesékben is imádnivaló répamajszolókként ábrázolják őket. Így nem csoda, ha a kisgyerekek húsvétra szeretnének maguknak egy nyuszit, vagy pedig a szülők veszik a fejükbe, hogy ez lesz az az ajándék, aminek a gyermekük a legjobban fog örülni.

Ám a nyuszik is élőlények, meg kell tanulni felelősséget vállalni érte ahelyett, hogy csak cuki kinézete miatt vigyük haza. Farkasné Tamássy Éva, a törpenyúl klub tagja, valamint Tóth Erika, a Happy Zoo tulajdonosa ismertette velünk a felelős nyuszitartással kapcsolatos tudnivalókat.

“A felelős állattartásra nevelés szülői példamutatással kezdődik. Ne a gyereknek vegyünk állatot! Minden állat tartása az állat életére szóló felelősséggel is jár. A nyuszik átlag életkora 6-8 év, de a legidősebb, Magyarországon élő nyuszi, Nyuszkamaki 16 évig élt."

"A nyuszik teljes értékű társak, képesek olyanokká válni, mint egy kutya, vagy macska házikedvenc. Nagyon törékeny, ragaszkodó, nagyon szeretetre méltó állatok, és ha mi is jó társai vagyunk, nem csak húsvétra szereznek nekünk örömet, hanem az év minden napján.”

Ennek ellenére nagyon sok szülő előzetes felkészülés és tudás nélkül beszerez egy nyuszit, hogy azzal tegye teljessé a húsvét ünnepét a tojásvadászat mellett.

“A húsvéti nyúl a húsvét ünnepéhez kötődő figura, tipikusan nyugat- és közép-európai hagyomány, Magyarországon is régi tradíció. Néhány forrás szerint egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkor jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül Hase.
A szülők a gyermekeiknek élő állat jelenlétével is emlékezetesebbé szeretnék tenni a húsvétot, de többnyire nem gondolnak bele, nem néznek utána (vagy nem is érdekli őket), hogy egy nyuszi tartása - az ünnep fényének elmúltával mi mindennel jár időben, energiában szervezésben, és nem utolsó sorba anyagiakban nézve."

"Sajnos, minden ismeretterjesztés ellenére még mindig nagy többségben csak hirtelen felindulásból, felkészületlenül, az ünnep miatt vesznek nyuszit. Természetesen akadnak kivételek is, akik felkészülten várják a nyuszi érkezését. Ők a rémesen kevés kisebbség.”

A nyuszik táplálkozásával kapcsolatban nagy tévhitek keringenek az emberek fejében, amelyeket nem csak a gyerekek, de a felnőttek esetében is el szeretnénk most oszlatni. Emellett a környezetére és a mozgásigényére is fontos odafigyelni ugyanúgy, ahogy egy kutyával vagy macskával tennénk.

“A legfontosabb, hogy a nyuszi fű evő állat, csak a mesében eszik a répát.  A törpe és házi nyuszik ősei az üregi (és nem a mezei) nyulak voltak.  Az üregi nyúl a természetes élőhelyén elsősorban (száraz) füvet, leveleket, fakérget talál, azt eszi és csak nyáron jut vadkörtéhez és vadalmához. Amikor a „húsvéti nyúl” táplálására gondolunk, mindig azt kell szem előtt tartanunk, hogy őseik, az üregi nyulak, a természetes élőhelyükön milyen táplálékhoz jutottak hozzá. Egészen biztosan nem ettek csokoládét, káposztát, banánt, joghurtot, kenyeret, krumpli, de még sárgarépát és salátát sem. Főleg nem a vegyszerrel kezelt primőröket."

"A nyuszi ősi életmódja miatt a házon belül tartása is megfontolást, átgondolás igényel. A faágak kérgének rágását gyakran a lakás kábeleinek megbontásával, ajtófélfáinak és bútorainak lekerekítésével pótolja, a szabad mozgáshoz pedig nagyméretű (minimum 100 centiméter hosszú) ketrecet, vagy akár a lakásban történő szabadon tartást is igényli.  Nem kényszeríthetjük ezért tartósan egy 50 centiméteres ketrecbe, nem beszélve egy papírdobozról.”

Mint korábban említésre került, a nyuszit semmiképpen sem a gyermeknek vegyék a szülők. Egy kisgyermek még nem fog tudni olyan felelősségteljesen gondoskodni róla, mint egy felnőtt. Ha pedig meg is vesszük, fontos, hogy először ráneveljük a gyermeket az állattartásra, ne pedig azonnal elvárjuk tőle, hogy teljes mértékben gondoskodni tudjon a nyusziról.

“Vannak gyerekek, akik 10 hónaposan is nagyon finoman nyúlnak már a nyuszihoz. Ők általában olyan szülőkhöz születtek, akik a gyermek születése előtt már családtagként éltek együtt egy, vagy több nyuszival is. Vannak 6-8 éves, de ennél idősebb gyerekek is, akik agresszívan viselkednek, és nem csak a nyuszival, hanem más állattal is. A nyúl pedig agresszióra agresszióval válaszol, sok esetben vérnyúllá változhat. Ez többnyire nem az ő hibája.”

“A rövidebbet, egy húsvéti állat vétel/ajándékozás kapcsán többnyire az állat húzza. A húsvétra, az ünnep fényének növelése céljából vásárolt nyuszik 90 %-a nem éri meg az egy éves kort sem, ez tapasztalat. Sokuk az ünnepet sem éli túl, mert a gyerekek halálra nyúzzák őket, vagy helytelenül „jól” tartják őket. Nem hiszem, hogy bármelyik gyermeknek jót tenne egy kimúlt nyúl látványa. Természetesen az sem jó, ha a húsvéti nyúl „vérnyúllá” válva megpróbálja megvédeni magát a gyerekkel szemben, mert támadni kényszerül.”

A nyuszik húsvét alkalmából történő felelőtlen vásárlásából nem csak a gyermek, hanem az állat is rosszul keveredhet ki. A szülőnek végig kell gondolnia, valóban jól teszi-e, hogy megvásárolja a gyermekének azt kisnyuszit, és a későbbiekben is képes lesz-e felelősségteljesen gondoskodni az állatról. Mert néhány örömteli nap nem éri meg, ha később tönkretesszük a gondatlanságunkkal egy kisállat életét.

közösség

további frisss

lap tetejére