Birkózó Eb: Veréb István is bronzérmes

szróbert-nso.hu • 2014. április 04., péntek •
Egy perccel a vége előtt ugyan még 5:0-s hátrányban volt, de két másodperccel az idő lejárta előtt 5:5-nél tust ért el a grúz Dato Marszagisvili ellen, és Eb-bronzérmet nyert Veréb István a vantaai birkózó Európa-bajnokságon! Ezzel, Ligeti Dániel után újabb Haladás VSE birkozó lett érmes Finnországban.
Birkózó Eb: Veréb István is bronzérmes

„Már négy és fél perc után éreztem, hogy fárad a grúz, aztán elég könnyen sikerült egy mögé kerüléssel két pontot szereznem. Tíz másodperc lehetett hátra, amikor 3:5-re álltam, de éreztem, hogy menni kell előre. Aztán fenékre ültettem két pontért, és két másodperccel a vége előtt sikerült tust elérnem – mondta a Nemzeti Sportnak Veréb István, aki a tavalyi budapesti világbajnokságon is bronzérmes lett.

– Remélem, hogy a jövőben is folytatom ezt a sorozatot. Pedig amikor reggel ránéztem a sorsolásra, nem voltam boldog. Még szerencse, hogy egyszerre csak egy ellenfél jön szembe."

Gulyás István kapitány előzetesen bizakodó volt a 86 kilós bronzmeccsel kapcsolatban, ám a találkozó alatt sokáig legfőképp csak bosszankodott a sarokban. Az összecsapás elején Verébnek ugyanis láthatóan komoly gondot okozott, hogy miként fogja meg a nála majd egy fejjel magasabb grúz versenyzőt. Távolról próbálkozott, ám nem járt sikerrel, s alig telt el két perc, amikor már kétszer is megintették.
A szünet után 0:2-ről kezdett Veréb, de továbbra sem tudott hatékonyan birkózni. Ekkor ugyan már nem látszott passzívnak, de fogásait bontotta Marszagisvili, aki 4:30-nál a magyar mögé került (0:5). A tetemes különbséggel és az idő múlásával eldőlni látszott a csata, a szombathelyiek birkózója azonban nem adta fel, a grúz pedig látványosan fáradt.
Már csak fél perc volt hátra, amikor a magyar egy lábra támadás után ellenfele mögé tudott kerülni (2:5), majd már csupán tíz másodperc, amikor riválisa meneküléséért újabb egy pontot kapott (3:5). Az óra 5:50-nél indult újra, Veréb pedig egy-két másodperc alatt elkapta ellenfele lábát, s ledöntötte. Ezzel egyenlített, ám az 5:5 még mindig kevés lett volna a sikerhez, a grúz viszont már nem tudott ellenállni, és az óra éppen 5:59-ből 6:00 percbe fordult, amikor tusba került, Veréb pedig ezzel bronzérmet nyert.

BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, VANTAA
Szabadfogás. 86 kilogramm. A 3. helyért: Veréb István–Marszagisvili (grúz) 5:5-nél tussal Veréb nyert!

közösség

további frisss

lap tetejére