Beszéljünk az önkéntességről! – hazai és nemzetközi példák alapján

vkriszti • 2014. december 08., hétfő •
December 5. az Önkéntesség Világnapja. Ez alkalomból a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szakmai műhelyt és „open café”-t szervezett a megyében tevékenykedő önkéntes szervezeteknek és az önkéntesség iránt érdeklődő fiataloknak.
Beszéljünk az önkéntességről! – hazai és nemzetközi példák alapján

Vass István - a Vas Megyei CSEÖH irodavezetője – köszöntőjében kihangsúlyozta, a rendezvény időpontja és témája összefügg, hiszen 1985-ben az ENSZ határozatba foglalta az önkéntesek világnapjának megtartását, melynek idén a 29. születésnapját ünnepelték. Beszédében továbbá egy érdekes ténnyel hívta fel az önkéntesség fontosságára a figyelmet: egyes kutatások szerint azok az emberek, akik önkéntes munkát, tevékenységet folytatnak boldogabbak, jobb testi - lelki állapotban vannak a nem önkéntes társaikhoz viszonyítva.

A résztvevők a délelőtt folyamán szakmai műhely keretében előadásokat hallgathattak az önkéntesség különböző megjelenési formáiról, előnyeiről, nehézségeiről. Szó volt továbbá a nemzetközi önkéntes munka, valamint külföldi önkéntes magyarországi fogadásának lehetőségéről. A program során olyan szervezetek mutatkoztak be, mint a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, a Vas Megyei Önkéntes Centrum, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, SRT LOGO Ifjúsági Szolgálata és a Soroptimist International Club szombathelyi szervezete. Minden előadás hasznos szakmai beszélgetésekkel, tapasztalatcserékkel zárult.

Az ebédet követően open café várta a fiatalokat, szakembereket, szülőket és a téma iránt érdeklődőket. A délután folyamán megosztották tapasztalataikat magyar önkéntes fiatalok, akik külföldön teljesítettek önkéntes szolgálatot, külföldi fiatalok, (egy lengyel és egy amerikai lány) akik jelen pillanatban Magyarországon teljesítenek nemzetközi önkéntes szolgálatot, valamint magyar fiatalok, akik itthon önkénteskednek különböző civil szervezeteknél.

Az érdeklődők hasznos információkkal, praktikákkal lettek gazdagabbak, és értékes tapasztalatokkal térhettek haza a nap végén.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére