Savaria Történelmi Karnevál: jön a tizenötödik!

vkriszti-TT • 2014. július 03., csütörtök •
2000-ben keltették újra életre az 1961-1969 között Savaria Karnevál néven futó programsorozatot. Azóta töretlen sikerrel, évről évre tömegeket megmozgatva halad előre a karnevál, mely idén már a 15. születésnapját ünnepli. A sikert a szakma is elismeri: idén Szommer Ildikó karneváligazgatója nyerte el Az Év Fesztiválszervezője díjat.
Savaria Történelmi Karnevál: jön a tizenötödik!

A 2014-es karnevál nem csak a napok számában lett hosszabb (idén már 4 napos a karnevál), hanem történelmi időkben is kitágították a teret, így az idei programok során már a biedermeier korszak, a reformkor, és az I. világháborús időszak hagyományőrzői is bemutatkoznak. A programok 12 saját és 10 kísérőhelyszínen zajlanak majd.

Az augusztus 21-24. között zajló rendezvény szervezői idén még színvonalasabb programokat ígérnek, ezzel is méltón ünnepelve a karnevál születésnapját. A programsorozat idén is a Borversennyel kezdődik, mely során kiválasztják a karnevál hivatalos borát. A nyertes nedű egy éven át viselheti majd a „Karnevál Bora 2014” címet.

A színvonalas programokhoz, a jó hangulathoz minőségi nedű is dukál – mondta Puskás Tivadar a sajtótájékoztatón.

A Borversennyel egy időben az idén megválasztják a Karnevál Tortáját is, melyre nem csak cukrászok nevezését várják, hanem háziasszonyok, hobbicukrászok műveit is szívesen fogadják a zsűri tagjai. A torta a karnevál ideje alatt az Ország Tortájával együtt megkóstolható lesz, egy külön erre a célra felállított pavilonban. Azonban itt még nem ér véget az ínyencségek sora, a Café Frei egy kávékülönlegességgel kedveskedik a karnevál vendégeinek. Az egyedülálló szudáni gyömbéres cappuccino csak a karnevál ideje alatt lesz kapható, hiszen idén ez a kreáció a Karnevál Kávéja nevet kapta.

Helyszínek tekintetében idén is történt újítás. Míg tavaly a Zsidó udvar volt, úgy idén a Paradiso Dei az újdonság. Az „Isten kertjében” a keresztény kultúra mutatkozik be, különböző irodalmi és zenei élmények formájában, a Székesegyház Főplébániájának udvarán.

A legnagyobb karneváli élet azonban évről évre a Fórum színpad, a Borok utcája és a Sörtér által bezárt háromszög területén zajlik. Így idén is ezeken a helyszíneken zajlanak majd a legnagyobb zenei események. Az első nap, mint minden évben, a szombathelyi fiatal tehetségeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. Az ezt követő napokban olyan nevek lépnek majd színpadra, mint pl.: Geszti Péter és a Gringo Sztár, a Roy és Ádám Trio, Djabe, Ferenci György és a Rackajam, Anima Sound System, Firkin, Cimbaliband és még sokan mások.

2014-ben körülbelül 130 millió forintos költségvetésből gazdálkodhattunk – mondta Mérei Tamás, a karneváli kuratórium elnöke.

Ez is segítette a szervezőket abban, hogy 15. évfordulóhoz méltó programsorozatot állíthassanak össze. Mint mindig, most is Szombathely MJV Önkormányzata a rendezvény főtámogatója, de kiemelt partner emellett az Elamen Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. is.

Folyamatosan frissülő információkért keresse fel a karnevál hivatalos oldalát a www.savariakarneval.hu linken.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére