Belecsöppentünk a táplánszentkereszti medvehagyma mámorba

NR - Fotó: Tóth Arnold • 2017. április 08., szombat •
Gasztrokavalkádos, #sohavégetnemérős!
Belecsöppentünk a táplánszentkereszti medvehagyma mámorba

Április 7-én kulturális-gasztrofesztivállal vártak mindenkit Táplánszentkereszten, ahol egy napig minden a medvehagyma körül forgott. A Medvehagyma-virágzás és a "Gyógyító fa" Ünnepén kicsik és nagyok egyaránt találhattak kedvükre való programot. Reggel medvehagymás látvány sütés-főzéssel indult a nap, majd a gyerekek kerültek a középpontba.

Volt kézműves foglalkozás, népi fajátékok, gombfoci-bemutató és az elmaradhatatlan ételkóstolás. A nap második felében a zenéé lett a főszerep, a Tavaszi Szél Citerazenekar pengette a talpalávalót, őket a Regős Együttes követte.

A késő délután kiosztották a "Medvehagymás finomságok versenye" díjait, végül A pösei sárkány legendáját hallgathattuk meg a Szent Márton Kórus előadásában.

Külön érdekesség, hogy idén először a "Gyógyító fa", vagyis a Kínában őshonos ginkgo biloba is bekerült a programsorozatba. Táplánszentkereszten található a megye második legidősebb ginkgo biloba fája, ami egy 170-180 éves nőivarú példány, ami azért szerencsés, mert a hímnemű változat pollenje allergén.

Medvehagyma vs. gyöngyvirág vs. kikerics

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit találtunk, akkor öt egyszerű dolog lehet a segítségünkre. Az egyik az illat, ugyanis, ha a medvehagyma levelét megdörzsöljük fokhagyma illatú, míg a gyöngyvirág levele szagtalan.



A második fontos különbség, hogy a gyöngyvirág levele 6-8 centiméter széles és fényes felületű, a medvehagymáé 3-4 centis, vékony és kihegyesedő. A gyökérzet is árulkodó lehet, mivel a gyöngyvirágnak tarackja van, míg a medvehagymának nem meglepő módon hagymái, de ne húzzuk ki az összeset, mert csak a leveleit lehet szedni.



A gyöngyvirág harang alakú, édes illatú virágait bárki felismeri, a medvehagymának ezzel szemben csillag alakú virágai vannak, viszont mindkét növény az árnyékos erdőket kedveli, így ha napos réten, vagy mezőn találunk medvehagymához hasonló levelű növényt, azt szintén ne próbáljuk megkóstolni, mert jó eséllyel kikerics, ami a gyöngyvirághoz hasonlóan szintén mérgező. Ha utóbbi kettőből valamiért mégis sikerült fogyasztani, azonnal forduljunk orvoshoz!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére