Beköltözött egy hód a Csónakázó-tóra

frisss.hu Fotó: Kiss Dávid • 2017. április 12., szerda •
De ne lássuk mögé a Hódító hódok összes epizódját, nem annyira cuki a helyzet.
Beköltözött egy hód a Csónakázó-tóra

Aki a Csónakázó-tó környékén járt feltűnhetett egy jellemzően hód által körberágott fatörzs, így megkérdeztük Kiss Dávidot, a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft igazgatóját is a hódhelyzetről.

Megtudtuk, a napokban észlelték, hogy a Csónakázó-tónál hód rágott ki egy fát, amit amúgy már el is távolították a helyszínről, de magát a hódot senki nem látta. A hódra jellemző, hogy a zöldhajtásokat kedveli, itt is egy fiatalabb fának kezdett neki, amit teljesen ki is döntött. Az eurázsiai hód a kanadai hódtól eltérően nem épít gátat.

Valószínű, hogy az Aranypatakon érkezett a tóba, de korábban is jellemző volt az ott, a Pinkán és a Gyöngyös területein is. A gondot csak az okozza, hogy a Csótónál lévő friss telepítésű fákat is elkezdte rágni, így valamit tenni kell ellene. A hód védett állat, vélhetően csapdázással fogják majd be az állatot a későbbi kártételek megakadályozása miatt.

A hód megjelenése jelezheti, hogy egyre inkább elveszti az élőhelyét vagy éppen vándorlásban van, mindenesetre ha előkerül a hód, mi mindenképpen beszámolunk róla. 

közösség

további frisss

lap tetejére