Beemelték az első lelátórészt a Haladás Sportkomplexumba

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 01., hétfő •
Mi is ott voltunk a történelmi pillanatokban. Mondjuk a legújabb infókat az építéssel kapcsolatban.
Beemelték az első lelátórészt a Haladás Sportkomplexumba

Az április 11-i alapkőletétel óta sok minden megváltozott a helyszínen, mostanra nagyon látványos fázisába ért az építkezés. A Rohonci úton egyre jobban kirajzolódik az új sportcsarnok, mint a stadion és a lelátó körvonala. A kivitelezési munka kezdete óta 48 munkagép és 324 munkás dolgozik a beruházáson, az előzetes tervek szerint a teljes építési időszakban pedig összesen 2500-3000 fő dolgozik majd a Haladás Sportkomplexum építésén.

Nem csak a dolgozók számában, hanem az anyagmennyiségben is nagy számokat kapunk. Az elmúlt fél év alatt - hiszen február 3.-án indultak a munkák -  37 ezer köbméter földet, 600 ezer kilogramm betonacélt és 14 ezer köbméter betont mozgattak meg a munkások. Sőt az elbontott épület anyagának egy részét újrahasznosították, majd a ledarálása és alapos átvizsgálása után 7500 köbmétert visszaépítettek az új épület alá, a töltésekbe.

Már befejeződött a sportcsarnok előre gyártott pilléreinek szerelése és ezzel együtt megkezdődött a monolit vasbeton szerkezet építése is. Ezen kívül a VIP épületrész lépcsőházi magjainak szerkezetépítése is elkészült, és megkezdődött a stadion keleti oldalán a szint alatti gépészeti vezetékek földmunkája.

A stadionrésznél látványosak a folyamatok, hiszen a lelátórész betonelemeinek helyére emelése a mai nappal elkezdődött.

- A pillérek egyenkénti súlya elérheti a 9,7 tonnát.

- A legnagyobb lelátói betonelem tömege megközelíti a 24 tonnát.

- 1150 lelátóelemet emelnek be az elkövetkező időszakban, ebből 235 darab pillér, 71 darab a ferde tartó lelátóhoz kerül, 355 darab a lelátóba, 491 darab a kislépcsőkbe.

Hende Csaba országgyűlési képviselője a frisssnek elmondta: „Ezt a sportkomplexumot Magyarország adófizetői építik Szombathely népének. Az elmúlt években a Haladás Sportkomplexum mellett Szombathelyen sok minden épült, az ország vezetése most nagy figyelmet szentel a városnak. Gondoljunk csak az M86-os út fejlesztésére vagy a Markusovszky Kórház felújítására, korszerűsítésére.”

Hende Csaba hozzátette: a legjobb megoldás a betegségek megelőzésére a egészséges életmód. Ennek az alapja a rendszeres testmozgás, ami a kormány fontos programja. A Haladás Sportkomplexum építése is egy betegséget megelőző, egészséget óvó projekt.

Puskás Tivadar beszédében kiemelte, ismét fontos dátumhoz érkezett a beruházás, a ma elkezdtek a betonelemeket a helyükre tenni és ez egy újabb fordulópont a Haladás Sportkomplexum építésének történetében. Most egy több mint 11 tonnás darab került a helyére. Év végére érik el az építők az épület legmagasabb pontját, akkor jön a bokrétaünnep.

A beemelés után a szombathelyi sportkiválóságokat: Tóth Zsuzsannát, Németh Máriót, Gaál Bálintot és Sipos Gergelyt, valamint Illés Bélát kérték meg, hogy segítsék a betonelemet rögzíteni.

A sajtóbejáráson megtudtuk, a kivitelezés az ütemterveknek megfelelően alakul, ez azt jelenti, ha esik, ha fúj, nincs csúszás az építésben, melyet a Swietelsky Magyarország Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. alkotta konzorcium végez. A tervek szerint jövő nyár végén készül el a sportkomplexum, addig pedig a frisss.hu folyamatosan beszámol az építés menetéről. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére