Bartók szerelmei Szombathelyen mutatkoznak be

frisss.hu, MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 28., kedd •
A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amelyet július 9. és 16. között rendeznek meg Szombathelyen hamarosan startol.
Bartók szerelmei Szombathelyen mutatkoznak be

A hétfői sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, hogy Bartók Béla Két arckép című művét, amely az idei fesztivál nyitóelőadásában hangzik majd el, 60 éve mutatták be először. Mint kiemelte, a mű valójában nem más, mint a zeneszerző egyik szerelmének portréja, benne egyazon motívum más-más karakterre való alkalmazása, egy ideális, majd egy torz női arckép zenei megformálása.

A fesztivál nyitókoncertjén július 9-én a Savaria Szimfonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli majd a Bartók Teremben, ahol ezen az estén Falvai Katalin zongorajátékában és Kelemen Barnabás hegedűjátékában gyönyörködhet a közönség - tette hozzá Szamosi Szabolcs. A Nemzetközi Bartók Szemináriumra idén 18 országból várnak hallgatókat, a karmester mesterkurzust idén Hamar Zsolt, a zeneszerzés mesterkurzust Yinam Leef, a hegedű és vonósnégyes mesterkurzust Kelemen Barnabás, a dal és opera mesterkurzust pedig Komlósi Ildikó vezeti.

A mesterkurzusok professzorai önálló koncerteket is adnak: július 11-én a Weöres Sándor Színházban láthatja és hallhatja a fesztiválközönség Kelemen Barnabás és Kokas Katalin koncertjét, július 12-én pedig ugyanott Komlósi Ildikó Kossuth-díjas énekművész és Balogh József zongoraművész közös estjét tekinthetik meg.

A komolyzenei fesztivál minden évben kitekintést ad más művészeti ágakra is, ennek jegyében mutatják be július 14-én este a Vörösmarty Színház Hekabé című táncjátékát, és tesznek egy kirándulást a dzsessz világába július 15-én a Jazzation koncertjével, amelyet a szombathelyi zsinagóga udvarban tekinthetnek meg az érdeklődők - fűzte hozzá Szamosi Szabolcs.

A fesztiválhoz egy képzőművészeti kísérőprogram is társul: július 9-én a Weöres Sándor Színház aulájában nyílik meg a NŐ másKÉP(P) című tárlat, amely július 17-ig tekinthető meg.

A Nemzetközi Bartók Fesztivált idén is a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje zárja, amelynek érdekessége, hogy a zenekart a karmester mesterkurzus tizennyolc hallgatója - egymást menet közben váltva - vezényli majd, ami Szamosi Szabolcs szerint különösen nagy figyelmet követel majd a fiataloktól és a zenekartól egyaránt.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója hangsúlyozta, hogy ebben az évben is érdemes lesz figyelemmel kísérni a mesterkurzusok záró koncertjeit. A direktor szólt arról is, hogy Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a zeneszerzés mesterkurzus hallgatóit arra kérték: alkossanak 2-3 perce zeneműveket, amelyek Szent Márton alakjához vagy életéhez köthetők. A zeneműveket novemberben a szomathelyi Szent Márton Gálán adják majd elő.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a vasi megyeszékhelyen minden nyáron egymást követik a különböző stílusú igényes zenei fesztiválok, amelyek közül azonban a legnagyobb múlttal és nemzetközi elismertséggel vitathatatlanul a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál rendelkezik.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére