Bánhegyi Adrienn: most nem sikerült a rekord, de idén még megpróbálom!

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. augusztus 05., szombat •
A világbajnok kötélugró a Kőszegi Ostromnapokon triplázásban szeretett volna felállítani új Guinness-rekordot.
Bánhegyi Adrienn: most nem sikerült a rekord, de idén még megpróbálom!

A Szombathelyi Kötélugró Klub egykori kiválósága, Bánhegyi Adrienn még a kilencvenes évek közepén ismerkedett meg a kötélugrás alapjaival. 1997-ben már testvérével, Katával karöltve megnyerte a világbajnokságot gyermek kategóriában. Hat esztendővel később a felnőttek között is aranyérmesek lettek.

Adrienn 2006-ban világrekordot állított fel 330 ugrással triplázásban, melynek során egy ugrás alatt háromszor pörgette meg a kötelet maga alatt. Ezt a csúcsot tavaly az amerikai Tori Boggs 412-es eredménnyel ezt megdöntötte, ennél is többet tudott egy japán fiú, aki 423-mal tartja a Guiness-rekordot. Ez utóbbi csúcsot szándékozta péntek este átadni a múltnak Adrienn.

A szombathelyi lány Kőszegen, a 11. Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok keretében, a Fitt-Box Ökölvívó Egyesület közreműködésével tett kísérletet a rekord visszaszerzésére.

Adriennt hatalmas taps fogadta a kőszegi Fő téren, ahol a szabályok ismertetése után, a rekordkísérlet alatt a Szombathelyi Kötélugró Klub vezetőedzője, Füle Magdolna és a klub egyik élsportolója, Komlósi Kata működött közre, mint versenybíró.

Az első kísérlet néma csendben zajlott, sokan nem tudták még, hogyan kell, illetve, hogy kell-e szurkolni a kísérlet alatt. Adrienn 202-nél leállt, és a 2. kísérlet elkezdéséig tartó pár perc felkészülési idő alatt elmondta a neki szurkoló közönségnek, hogy ütemes tapssal nyugodtan buzdítsák, mert számára ez nagy segítség. 

Így is történt, a 2. kísérlet alatt végig harsány bekiabálásokkal, ütemes tetszésnyilvánítással szurkolta a több száz kőszegi, illetve Kőszegre látogató turista.

A rekord azonban sajnos a 2. kísérletre sem jött össze, az eredményjelző 289-nél állt le. Ezután kérdeztük meg a volt rekorder, hogy vajon most, miért nem sikerült a csúcsdöntés. 

Tíz évig nem versenyeztem, nyilván előnyben vannak azok, akik folyamatosan versenyben vannak. Azt gondolom, hogy a 2. kísérletre eléggé elfáradtam, ha nem hibázok az első során, akkor meglett volna a 400, illetve talán még a fölé is kerülhettem volna. Általában ez egy tornatermi sport és odabent volt is jobb eredményem már.

Ebben a hőségben, ezzel a bő 200 feletti eredménnyel is elégedett lehetek. Tanulság, hogy feljebb kell emelnem az edzés-szinteket. Most nem sikerült a rekord, de idén még megpróbálom, növelem az adagokat, nem adom fel, és szeretném még az idén, a szüreti időszakban, ugyanitt Kőszegen megdönteni a rekordot.  Bízom benne, hogy addig nem dönti meg a következő generáció a jelenlegi rekordot, mert egy esetleges 5-600 közötti csúcs átírása már nem valószínű, hogy belefér a fiatalságomba – nyilatkozta mosolyogva honlapunknak Bánhegyi Adrienn. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére