Babaváró hitel: akár három nap alatt elérhető a tízmilliós kölcsön

frisss, Otthon Centrum • 2019. július 31., szerda •
Érezhetően megmozgatta a piacot a Babaváró hitel bevezetése, amely által a bankok igen kedvező feltételek mellett biztosíthatnak kölcsönt fiatal házaspároknak.
Babaváró hitel: akár három nap alatt elérhető a tízmilliós kölcsön

Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai szerint a kérelmek és az érdeklődők száma folyamatosan nő, a felfutás várhatóan kitart az év hátralévő részében is. Bár a hitelfelvétel során több feltételnek is meg kell felelni, olyan is előfordult, hogy egy házaspár három nap múltán már a számláján tudta a szabadon felhasználható 10 millió forintos hitelösszeget.

Budapesten és vidéken nagyjából hasonló az érdeklődés a Babaváró hitel iránt. Az ügyfelek jellemzően a maximális, 10 milliós hitelt igényelték meg, ám a hitelképesség elbírálásakor előfordult, hogy az adott bank az igényelt összegnél kevesebbet hagyott csak jóvá, vagy elutasította a kérelmet.

A Babaváró hitelt azonban nem lehet az összes banknál igényelni, ezért fontos az ügymenet elindítása előtt tájékozódni. Az Otthon Centrum Hitel Center hitelközvetítő szakembereinek tapasztalatai szerint jellemzően a nagy és ismert pénzintézetek vezették be elsőként a Babaváró konstrukciót.

A bevezetés óta eltelt egy hónap alatt szerzett tapasztalatok szerint a bírálat feltételei jelentősen eltérhetnek a különböző pénzintézetekben, a bankok egymástól eltérően számítják és veszik figyelembe a hitelképesség bírálatakor a különböző jövedelmi elemeket. Így előfordul, hogy amíg az egyik pénzintézetnél az ügyfél részére a bírálat pozitív és felveheti a kölcsönt, addig egy másik banknál ugyanezt az ügyfelet elutasítják. Különösen igaz ez azokra az igénylőkre, akik szerényebb jövedelemmel rendelkeznek.

A jogszabály által meghatározott életkori megkötés szerint a pár mindkét tagjának be kell töltenie a 18. életévét, de a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét. A pénzintézetek az életkori megkötés esetében is alkalmazhatnak és alkalmaznak szigorúbb feltételeket, erre külön érdemes figyelni.

De a bankok nyújtotta egyéb járulékos szolgáltatások között is komoly különbségek lehetnek az árban és a szolgáltatás minőségében egyaránt. Több pénzintézet még extra – adott esetben több tízezer forint összegű – jóváírást is ad az ügyfeleknek a hiteltörlesztő számlájukon, vagy az állami kezességvállalás díját átvállalja a bank.

A bankok között kimutatható különbség van a hitelfelvételen túlmutató költségek terén is. A pénzintézetek általában számlanyitáshoz kötik a hitel folyósítását, ezt különböző költségek terhelik. Ilyen a számlavezetési díj, a bankszámla fenntartásának díja, a bankkártya költsége és egyéb tranzakciós díjak.

A pénzintézetek vagy akár a bankfiókok leterheltsége között is van eltérés. Van ahol a maximálisra növelték a dolgozói kapacitást, így szinte aznapra lehet időpontot kapni, máshol jóval előre be kell jelentkezni. Az ügymenetet jelentősen meggyorsítja, ha az adott bank konkrét elvárásainak megfelelő, már a befogadási feltételeket maximálisan kielégítő dokumentumok kerülnek beadásra.

Mindezek miatt érdemes hitelszakértőhöz, fordulni, hiszen az ingyenes szolgáltatás által a bankok között tapasztalható különbségek előre tervezhetőek, jelentős időt és pénzt lehet megspórolni. Továbbá jól és a bankra szabottan összeállított anyag benyújtásával akár néhány munkanap múlva az igénylő számláján lehet a kívánt összeg.

Az Otthon Centrum Hitel Center szakembereinek közreműködésével igényelt Babaváró hitelek közül aleggyorsabban az a vidéki házaspár jutott a 10 millió forintos kölcsönhöz, amelynek már július 1-én bankban jóváhagyott hitele volt.

Várható, hogy az érdeklődők száma továbbra is jelentős marad, így akik eddig csak gondolkodtak a hitelfelvételen és a gyermekvállaláson, rövidesen azok is kihasználják ezt az egyedülálló lehetőséget. Ha egy házaspár egyébként is gondolkodik ingatlan vásárlásban és/vagy vesz fel jelzáloghitelt, akkor mindenképpen érdemes igényelni a Babaváró hitel, hiszen részben önerőként is fel lehet használni a kapott összeget.

***

A Babaváró hitel feltételeiről röviden:

A kormány július 1-től vezette be a kedvezményes Babaváró hitelt, amelynek lényege a fiatal házasok támogatása. Az ingatlanfedezet nélkül felvehető maximális hitel 10 millió forint, amely szabadon felhasználható és kamatmentes, amennyiben öt éven belül gyermek születik. A hitel felvételére lehetőség van abban az esetben is, ha 2019. július 1. után született gyermeket fogad örökbe egy pár, vagy igazolják a legalább 12. heti várandóságot. A kölcsön maximális havi törlesztőrészlete 50 ezer forint. Az életkori megkötés szerint a pár mindkét tagjának be kell töltenie a 18. életévét, de a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét.

közösség

további frisss

lap tetejére