Az új sportkomplexumban nevelkedhet a következő Császár Gábor

Frisss - fotó: Frisss, ruhrnachrichten.de • 2017. április 27., csütörtök •
A Haladásban ezentúl nemcsak lányok kézilabdázhatnak, hanem a fiúk előtt is megnyílnak a kapuk.
Az új sportkomplexumban nevelkedhet a következő Császár Gábor

Hamarosan száz esztendős lesz a Haladás VSE. A Rohonci úton épülő új sportkomplexumban pedig nemcsak a labdarúgók, hanem tizenhárom szakosztály versenyzői találhatnak új otthonra. Óriási hagyománya van a vasi megyeszékhelyen a kézilabdasportnak. A hölgyeknél az idei szezonban újjáalakuló csapat mellett nagy hangsúlyt fektettek a szakemberek az utánpótlásképzésre is. Ráadásul hamarosan már a fiúk is elsajátíthatják ennek a gyönyörű sportágnak az alapjait. Gál Sándorral, a Haladás VSE kézilabda szakosztályának vezetőjével beszélgettünk az egyesületet érintő változásokról.

Már csak néhány hét és birtokba vehetik a kézilabdázók is az új sportkomplexumot. Gondolom ezt a szakosztályvezető is nagyon várja.

Ez egyértelmű, elvégre nem mindennapos eset, hogy egy új sportlétesítménybe költözhet be több szakosztály, köztük a kézilabdázóink. Örömteli, hogy Szombathely egy nagyon élhető város, hiszen ahol mindenkinek van munkája, és egy 21. századi sportkomplexuma van, ott az életminőség javítása a cél. Ennek megfelelően szeretnénk, ha nem csak a lányok számára lenne elérhető a kézilabda, hanem a fiúk is kipróbálják ezt a remek sportot. Ehhez nagyszerű otthont biztosít a sportkomplexum, nekünk, vezetőknek már csak a szakembergárdát és játékosállományt kell összeraknunk.

Ki felügyeli majd az ifjú fiatalemberek képzését?

Az első igazolásunk Takács Gabriella volt, aki a fiúk utánpótlás-képzéséért felelős. Régóta foglalkozik gyerekekkel, mindezt rendkívül eredményesen teszi. Érdeklődve figyeljük, hogy korszerű keretek között milyen magaslatokra törhet a fiúkkal. Véleményem szerint rendkívül jó szakember, érti a dolgát és remekül bánik a gyerekekkel, ami ennél a korosztálynál a legfontosabb. A korábbi eredmények is ezt igazolják.

Sokáig nem kell gondolkozni azon, hogy példaképet állítsunk a gyerekeknek. Elég csak Császár Gáborra gondolni, aki Kenyeriből indulva tett szert világhírnévre.

Remek példa lesz a Veszprém és a Dunaferr egykori játékosa. A feltételek pedig adottak lesznek, hiszen a komplexumban minden igényt kielégítő körülmények között edzhetnek a fiatalok. Szeretnénk a fiúknak is lehetőséget adni, hogy ráérezzenek a kézilabda sport szépségére. Hat éves kortól fogjuk képezni a gyerekeket, iskolákat, testnevelőket bevonva, hogy a lányok mellett a fiatalemberek is öregbítsék a város hírnevét. Természetesen a legfőbb célunk az, hogy az egészséges életmód jegyében neveljük a következő generációt.

Mi a teendője annak a gyereknek és szülőnek, aki szeretné kipróbálni ezt a sportot?

Amennyiben kedvet kapott volna valaki, jelentkezhet a takacs.gergo@haladas.hu e-mail címen, ahol további részletes felvilágosítást is kaphatnak az érdeklődők. Egyébként tervben van egy nyári napközis tábor is, amelyre szintén várjuk a jelentkezéseket lányoktól és fiúktól egyaránt.

Hogy mennyire sok összetevős egyenletről beszélünk, ha szóba kerül az utánpótlásképzés, elég csak az eredményeket nézni. A férfi kézilabdacsapataink klubszinten rendre ott vannak Európa élvonalában, míg a válogatottunk a nagyobb világeseményeken szerepel. Azonban az eredményességhez nem elegendő a jó játékos alapanyag, szakember és felszereltség is szükséges. Füst László fia jelenleg is kézilabdázik és a büszke édesapa a jelenlegi csapat megszületésétől kezdve figyelemmel kíséri Takács Gabriella munkásságát.

A jelenlegi keret két évvel ezelőtt épült a nulláról. Akkor a Gotthárd iskolában tanító Gabi néni vetette fel annak lehetőségét, hogy megalakuljon a fiúk számára is egy csapat. A heti testnevelésórákon túl, így edzésekre is volt lehetőség, ráadásul a gyerekek nagy örömmel próbálták ki magukat. Aztán a kísérleti jelleggel elindult foglalkozás hamar túlnőtte magát és egyesületi szinten versenyeztették már a gyerekeket.

Azt be kell látni, hogy hiába tehetségesek a fiúk, illetve felkészült és jó pedagógiai érzékkel van megáldva az edző, ha a feltételek nem adottak.

Igen, ez így van. Sajnos be kell látni, hogy a Gotthárd iskola tornaterme elég kicsi, az egyetemi sportcsarnokba pedig csak egyszer tudnak edzeni a gyerekek. Pedig gyorsan összecsiszolódtak a fiúk, és rendkívül eredményesek. Tavaly az U9-es korosztály bajnokságában második helyen végeztek, idén az U10-es kiírást vezeti ugyanaz a csapat. Ráadásul Takács Gabriella minden játékosának lehetőséget biztosít és az idősebbek (U12) mezőnyébe is számításba veszi a gyerekeket, hogy edződjenek, meccsrutint szerezzenek. Sok múlik az edző kilétén, de minden szülő egyetért abban, hogy Gabi néni munkája és eredményessége önmagáért beszél. A legfényesebb sikert tavaly ősszel sikerült elérnie ennek a kis közösségnek, amikor az Arany János kupát veretlenül nyerte meg, holott nemzetközi tornáról van szó.

Úgy véli, hogy a Haladás égisze alatt még nagyobb sikert érhetnek el a gyerekek?

Ezt biztosra veszem, hiszen egy összetartó társaságról beszélünk. Remek edzővel dolgozhatnak majd, aki nemcsak szakmailag, de pedagógiailag is tud bánni a gyerekekkel. Az új sportkomplexum átadását követően pedig biztosítva látjuk a gyerekek fejlődését.

közösség

további frisss

lap tetejére