Az SZKKA-ig érhetnek a Czeglédy ügy szálai?

frisss.hu Fotó: MTI/Bugány János • 2017. augusztus 11., péntek •
Újabb szombathelyi férfit helyeztek előzetes letartóztatásba a Czeglédy-ügy kapcsán. Mint ismert, a szocialista szombathelyi politikust bűnszervezetben elkövetett 3,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják.
Az SZKKA-ig érhetnek a Czeglédy ügy szálai?

Információink szerint legutóbb B. R.-t, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia korábbi szakmai igazgatóját tartóztatták le. B. R. immáron a második, aki ezer szállal kötődik a sportegyesülethez, N. T., a klub technikai vezetője szintén előzetesbe került. Mindketten iskolaszövetkezetet vezettek.

Néhány héttel ezelőtt a szocialistákkal egyre több ügyben együttműködő Molnár Miklós alpolgármester ült ki sajtótájékoztatót tartani az SZKKA vezetőségével, ahol bejelentették a Swietelsky Kft. lett az egyesület névadó szponzora. Pedig már ekkor lehetett tudni, hogy a klub prominensei is részt vehettek a Czeglédy-ügyben, N.T. például, aki a Student Pro Iskolaszövetkezet vezetője volt, ekkor már hosszú hetek óta töltötte előzetes letartóztatását. Akkor a Vas Népe kérdésére válaszolva Pődör Zoltán, az SZKKA ügyvezetője elmondta, hogy a sajtóban értesültek arról, hogy B.R., az SZKKA korábbi edzője érintett a dr. Czeglédy Csabához köthető büntetőügyben. Amint ez kitudódott, a klub azonnali hatállyal felbontotta a tréner munkaszerződését - ugyanis annak értelmében nem lehetett volna vezetője semmilyen iskolaszövetkezetnek. Ez azonban információink szerint nem teljesen így történt.

Több, a helyi kézilabda életre rálátó forrásunk véleménye szerint a klub vezetése igenis tudta, hogy „Czeglédy havi öt kilót ad B.R.-nek azért, hogy vezesse az iskolaszövetkezetet.” Egy másik forrásunk állítja,  az SZKKA mellett akár a Haladás kézilabdacsapata ellenében is kardoskodó Molnár Miklóst is többször figyelmeztették, hogy két olyan ember is van, aki gazdasági bűncselekményben lehetett érintett, ám ezt az alpolgármester figyelmen kívül hagyta. Érdekes az is, hogy Pődör csak B. R.-ról beszélt a sajtótájékoztatón, aki az ügy kirobbanása előtt éppen el kívánta hagyni az SZKKA-t, hogy a Haladásnál próbáljon szerencsét, ám a zöld-fehérek végül pontosan a kialakult helyzet miatt nem kötöttek vele szerződést. A technikai vezető, N. T. viszont akkor már hetek óta előzetesbe került, róla mégsem szólt a fáma.

De vajon mi lehetett a két iskolaszövetkezet vezető sportember feladata a Czeglédy-féle állítólagos bűnszervezetben? Azt látjuk, hogy mindketten iskolaszövetkezetet vezettek. Mindkét iskolaszövetkezet a Fejér megyei Bodajkra van bejegyezve, ugyanazon címre. Mindkét iskolaszövetkezetet 2015 áprilisában jegyezték be, néhány nap eltéréssel. Bodajkról időközben kiderült, hogy egy tucatnyi ilyen szervezett működött egy alapítványi iskola épületében, az intézmény vezetője később úgy nyilatkozott, félre lettek vezetve, egy ügyvédet leszámítva soha senkivel nem találkoztak. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Ügyészség szóvivője sokadszor mondta el, hogy a piramis lényege az volt, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt. azért iktatott közbe iskolaszövetkezeteket, hogy csökkentsék az adófizetési kötelezettséget. Korábban egy makói férfi nyilatkozott úgy a Csongrád Megyei Járási Bíróságon, hogy Czeglédy Csaba kérésére alapított iskolaszövetkezetet, ám a tényleges munkát a Humán Operator Zrt. végezte el. Vélhetően itt is így történhetett, B. R.-t jelenleg azzal vádolják, hogy 180 millió forintos kárt okozott az állami költségvetésnek. Ezek az iskolaszövetkezetek ugyanis „elfelejtettek” áfát és személyi jövedelemadót fizetni.

További érdekesség, hogy az SZKKA 2015-ben vált ki botrányos körülmények között a Haladás VSE-ből. Több sportember szerint „orvul vitték el a játékosok nagy részét és a szakmai stábot is, nehéz helyzetbe hozva ezzel a patinás klubbot.” Ugyanabban az évben, amikor az egyesület munkatársai úgy tűnik, fantom iskolaszövetkezeteken keresztül kapták a fizetésüket. A városban egyre többször lehet hallani, hogy a dezertőrök saját csarnokot szeretnének TAO forrásból építeni, ám sokak szerint ennek semmi logikája nincs, mivel a most épülő Haladás Sportkomplexumban korszerű munkacsarnok várja a kézilabdázókat. A Haladás VSE és az SZKKA között egyébként legendásan rossz a viszony, információink szerint azért, mert a zöld-fehérek úgy vélik, az SZKKA tagjai TAO források elosztása miatt váltak ki a Haladásból. Márpedig nem kevés forrásról beszélünk, amely a nekünk nyilatkozók szerint félő, hogy magánzsebekbe is vándorolhat, ha nincs meg a szigorú kontroll. Szintén érdekesség, hogy Molnár Miklós alpolgármester a város csapatával szemben a magánkézben lévő SZKKA mellé állt. A korábban névadó, jelenleg sima szponzorként működő Kozma Szerszámáruház tulajdonosa, egyébként a Pro Savaria képviselőjelöltje is volt. Az alpolgármester több esetben azon feltételhez kötötte a Haladás VSE szakosztályainak támogatását, hogy az SZKKA is részesüljön forrásokból. Úgy tudjuk, a mostani Swietelskys megállapodást is ő taposta ki az érintett cégből, arról azonban vélhetően elfelejtette tájékoztatni a támogatókat, hogy a Czeglédy-ügy szálai egészen az SZKKA-ig érhetnek.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére