Az orvos vagy a szülő igazolja a gyerekek hiányzását az iskola felé?

Frisss/ripost - fotó: szentes.hu, pixabay • 2017. május 29., hétfő •
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a valódi betegektől veszik el az időt azok a diákok, akik csak igazolásért keresik fel a rendelőket.
Az orvos vagy a szülő igazolja a gyerekek hiányzását az iskola felé?

Egyre nagyobb gondot okoz a szülőknek és az orvosoknak is a tanulók utáni igazolás kiállítása. Van egy alapvető szabály; az oktatási intézmény dönti el, hogy hány napot igazolhatnak a szülők, és ezt rögzítik a házirendben is. Ez a bevett gyakorlatban tanévenként 3-6 napot jelent. Ezt nehezményezi a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, amely drasztikus változtatást sürget.

Az orvosok túlterheltek, ráadásul egy frissen elkészült felmérés alapján kiderült, hogy a gyerekek közel fele nem betegség, hanem igazolás miatt keresi fel a rendelőket. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint vannak olyan betegségek, mint a nátha vagy egy hasmenés, amelyhez nem feltétlenül szükséges az orvosi vizsgálat. Mivel a szülők keze meg van kötve, így a rendelőből szerzik be a gyerekek az igazolást. A túlterhelt orvosok mellett azonban a tanulókra nézve sem zökkenőmentes a papír beszerzése, hiszen előfordul, hogy hosszú órákat töltenek beteg gyerekek társaságában a váróban.

Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke is a változás mellett állt ki. A rendszer, amely jelenleg is bevett szokásként működik, már 20-30 éves gyakorlatra épül. Ez pedig idejétmúlt a jelenkor társadalmában. Keszei Sándor is egyetért azzal, hogy szülők által igazolható napok száma valóban kevés, de nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesülete által megjelölt 15 nap, a teljes tanítási idő 10 százalékát teszi ki.

via

közösség

további frisss

lap tetejére