Az Ön lakása, háza is megújulhat az Otthon Melege programban

kg Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 13., péntek •
A Tiszta Vizet a Pohárba! környezetvédelmi rendezvénysorozat előadásán jártunk az ŐrvidékHázban, Szombathelyen. Az Otthon Melege – lakossági pályázati fórumról kaptunk információkat.
Az Ön lakása, háza is megújulhat az Otthon Melege programban

Csökkenthetjük a költségeinket az otthonunkban a felhasznált energia esetén is – hangzott el a kedd délutáni programon. Bozzai Balázs, a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: jelenleg négymillió magyar otthon van, amiből mintegy hárommillió családi ház, több mint egymillió pedig panel vagy társasház. Előbbinek csak húsz százaléka korszerű, utóbbiaknak pedig nagyjából a fele már szigetelt. Évente egyébként tízből hét család szeretné korszerűsíteni az otthonát.

Bozzai Balázs

Okosan és takarékosan kellene az energiát felhasználnunk!

Fontos, hogy először szembesüljünk a fogyasztásunkkal (figyelni a mérést, számolni és takarékoskodni). Ne akarjuk magunkat a trópusokon érezni. Már 1 Celsius-fok levételével csökkenthető a hőigény. A világítást oldjuk meg energiatakarékos izzókkal, emellett szellőztessünk okosan! Nem az a jó a megoldás, ha egész nap „bukóra” ki van nyitva az ablak. A legjobb, ha huzatot csinálunk a lakásban vagy a házban, körülbelül öt percig, aztán bezárjuk az ablakot. Lényeges az is, hogy megfelelően szigeteltek legyenek az ablakaink, ugyanis ezzel csökken a hőveszteség, valamint, szabályozzuk a fűtést az egyenletesebb hőelosztás érdekében.

Mit újítsunk fel a nagyobb megtakarításhoz?

Ahhoz, hogy nagyobb összeget spóroljunk meg, ezek szükségesek: tetőfelújítás/födémszigetelés, homlokzatszigetelés, nyílászárócsere/korszerűsítés, gépészeti korszerűsítés, valamint megújuló energiaforrások alkalmazása (napelem, napkollektor).

Az Otthon Melege programban azok pályázhatnak, akiknek 1996 előtt épült egylakásos családi házuk van (sor- és ikerház nem jogosult), legfeljebb 135 négyzetméteres a fűtött terület, az épületnek lakottnak kell lenni, és csak a tulajdonos jelentkezhet.

A pályázat keretösszege ötmilliárd forint. Ezekre lehet pályázni: homlokzati nyílászárókra (ablak, ajtó, redőny), hőszigetelésre (homlokzat, tetőfödém, pincefödém), a fűtés korszerűsítésére (kondenzációs gázkazán, radiátorok, csövek, kéményátépítés, melegvíz rendszerek), és megújulókra. Utóbbihoz tartozik a napkollektor, ami melegvizet készít, valamint a napelem, ami áramot állít elő.

A programban csak az vehet részt, aki megfelel az említett feltételeknek!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére