LMP: Szombathely lépjen vissza a kistérségi társulásba

frisss.hu • 2015. május 14., csütörtök •
Emiatt összehívtak a szombathelyi városháza elé egy sajtótájékoztatót. Leírjuk, mit mondtak.
LMP: Szombathely lépjen vissza a kistérségi társulásba

Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati szakszóvivője és Horváth Zoltán, az LMP Vas Megyei Szervezetének önkormányzati munkacsoport-vezetője tartotta a megújuló sajtótájékoztatót, ha lehet ezt mondani, mivel a választások óta nem nagyon hallatott magáról a zöld szervezet. Most azonban egy áprilisi közgyűlési döntésre hivatkozva hívták össze a sajtót. Arról van szó, hogy Szombathely úgy döntött, hogy kilép a kistérségi társulásból.

Az LMP szerint ez a döntés elfogadhatatlan, mert ezzel tulajdonképpen a kistérség megszűnik. Állítják, a szociális problémák végül a nagyvárosokban csapódnak majd le, a területfejlesztési együttműködés az egész régió hosszabb távú érdeke lenne. Azt is mondják, hogy úgy tűnhet a kilépéssel rövidtávon évente néhány millió forintot spórol a város. Hibának tartják ugyanakkor, hogy ennek a döntésnek az árát majd a kistérségek fogják megfizetni oly módon, hogy ellentétes fejlesztési célok nyomán rosszul illeszkedő projektek valósulnak meg.

Gerstmár Ferenc hozzátette, a legfontosabb, hogy Szombathely és térsége akkor lehet sikeres a tervezésben, ha nem a saját feje után megy minden település, hanem keresik az együttműködés lehetőségeit. A közös gondolkodást is biztosította eddig az együttműködés. A járások rendszere ehhez nem ad keretet.

Az LMP támogatná a települések szabad, önkéntes formáit, beleértve tehát a kistérségeket is. Szerintük ez az együttműködési forma, ami a jelen problémáira kínál megoldást.

 

közösség

további frisss

lap tetejére