Az istenek nem csak a fejükre estek, de néha még a tájba is beletaposnak, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 7. rész

NagyRobert - Fotó: Stephan Getzin • 2016. október 12., szerda •
Afrikai tündérek nyomába eredhetünk.
Az istenek nem csak a fejükre estek, de néha még a tájba is beletaposnak, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 7. rész

A természet néha furcsa dolgokat produkál, mi pedig 7 részes cikksorozatunkban bemutatjuk a legbizarrabbakat ezek közül:

A Namíb-sivatagban hátborzongató látvány fogadja az embereket. Millió számra kör alakú foltok borítják a füves tájat, mintha csak egy óriási molylepke rágta volna ki itt-ott az amúgy is kopott szőnyeget. A legnagyobb kopár foltok átmérője a 215 centimétert is elérheti és ez a méhsejthez hasonló mintázat 2500 kilométer hosszan terül el a sivatagban.

Fotó: Dr. Stephan/UFZ

Ezek a tündérkörök, amikre ha rátaláltunk, szinte biztos, hogy Namíbiában járunk (vagy Ausztráliában). Azt viszont senki sem tudja, hogy mi hozza létre ezeket a túlviláginak tűnő képződményeket. A tudósok szerint vagy radioaktív a talaj, vagy valamilyen méreganyag kör alakú foltokban kiöli a növényeket. Mások a homoktermeszeket sejtik a háttérben, akik szabályos körökben kirágják a növények gyökereit, így a homokra hulló eső könnyebben beszivároghat a termeszekhez a talajba.

A harmadik lehetőség, hogy a növények öldöklő versenyt vívnak a forrásokért (tápanyagért és vízért) és ahogy az lenni szokott, az erősebbek túlélik küzdelmet, a gyengébbek pedig kipusztulnak, ezzel pedig létrejön a természet eme fura önszerveződése.

Fotó: Sven-Eric Kanzler

Annyi biztos, elég kísértetiesen néz ki ez az egész, szóval lehet, hogy a busmanoknak van igaza; ők azt mondják, hogy a tündérkörök valójában az istenek lábnyomai. Mi azért azt sem zárnánk ki, hogy az elefántok itt szoktak szökdécselni a fűben, ahol senki sem látja őket :) .

közösség

további frisss

lap tetejére