Az Iseumi Nyári Játékokat a Történelmi Témaparkban rendezik az idén?

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke, frisss archív • 2016. február 15., hétfő •
A kérdés még, ki szervezi a fesztivált.
Az Iseumi Nyári Játékokat a Történelmi Témaparkban rendezik az idén?

Szombathely gőzerővel készül a Szent Márton évre, sőt, a programsorozat már el is kezdődött. Rengeteg minden történt az elmúlt években azért, hogy városunk neves szülöttének méltó ezerhétszázadik évfordulóját ünnepelhessük meg. A kormány hivatalosan is Szent Márton évnek minősítette 2016-ot, rendelt hozzá több milliárd forintot, külön a programokra 800 milliót. A közgyűlés már decemberben tárgyalta a konkrét program terveket, döntött is a támogatás felosztásáról. Az éves „műsorfüzet” a Tourinform iroda tájékoztatása szerint hamarosan nyomdába kerül, így minden szombathelyi és hozzánk érkező könnyen tájékozódhat majd a nívós programok felől.

Pár napja érkezett hozzánk is egy e-mail a Tourinform irodából, ami januártól decemberig valamennyi rendezvényt magába foglalja. Röviden elmondható, hogy az idén minden, még a Lamantin Jazz fesztivál és a Bartók Szeminárium is Szent Mártonról fog szólni. Az összeállításból aztán az is kiderül, hogy az idén Iseumi Nyári Játékoknak hívott, több, mint 50 éves múltra visszatekintő fesztivál helyszíne a Történelmi Témapark lesz. Ezen egy kicsit elcsodálkoztunk, több okból is, de elsősorban talán azért, mert először hallunk olyat, hogy egy rendezvény, amely egy helyszínről kapta a nevét valahol máshol valósuljon meg. Ez olyan, mintha a Bodensee Fesztivált a Mondseenél rendeznék, vagy a Szegedi Szabadtérit Pécsett.

Iseum Savariense

Nem voltunk restek és utánakérdeztünk, hogy nem tévedésről van-e szó. Először Csapláros Andreát, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnökét, egyben a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatóját kérdeztük, mint mindkét helyszín (Iseum, Történelmi Témapark) kérdésében kompetens személyt.

„Az Iseumi Nyári Játékok idején Szent Márton kiállítás lesz látható az Iseumban, ezért merült fel a helyszínváltozás kérdése. A karnevál alapítvány biztosítja a Történelmi Témaparkot az érintett napokon, ha szükség lesz rá.”

Érthető tehát, lesz egy, a Pannonhalmi Apátsággal közös, nagy kiállítás az Iseumban, ezért kerül el onnét a nyári játékok. Igaz, az igazgató asszony feltételes módban fogalmazott, tehát lehet, hogy még nem dőlt el a kérdés. Ezért megkérdeztük Grünwald Stefániát, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, akihez a Tourinform iroda is tartozik, hogy akkor hogy is állunk a helyszín kérdésével, különös tekintettel, ha mindjárt nyomdába kerül a programfüzet.

„Cégünk a Martinus - zenés misztériumjátékokat szervezi, de természetesen az infrastruktúra közös lesz az Iseumi Nyári Játékokkal. Tudomásom szerint a helyszín tekintetében még nem született végső döntés, hiszen az előadások rendezőitől még nem kaptunk végleges állásfoglalást.”

Helyszínnel kapcsolatban okosabbak nem lettünk, de azt megtudtuk, hogy a készülő programfüzetben szereplő Martinus misztériumjáték (ősbemutató) szervezője a Turizmus Kft. Ezek után Kiss Barnához, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójához fordultunk, immáron nem csak az Iseum vs. Témapark kérdésben, de azért is, hogy akkor ki fogja rendezni az idei Iseumi Nyári Játékokat.

„Mi úgy készülünk, hogy mind a Pejtsik Péter által írott Martinus misztériumjátékot, mind Verdi Nabuccóját az Iseumi Nyári Játékok keretében mutatjuk be. Valóban kérdéses még a helyszín, valamint a finanszírozás egy része. A Szent Márton évhez nyújtott kormányzati támogatásból 40 milliót a Martinus musicalre a Turizmus Kft., 20 milliót a nyári játékok rendezésére az Agora kap a decemberi közgyűlési döntés értelmében. Ez utóbbi összeg elképzelhető, hogy mégis a zenekarhoz fog majd kerülni.”

Kivonat a közgyűlési döntésről, ahol a helyszín még az Iseum

Egyre bonyolultabb a kérdés. Mint kiderült, a nyári játékok támogatását egyelőre az Agora és a Turizmus Kft. kapja, de a zenekar – a korábbi rendező – lép fel, és az, hogy ennek a helyszíne hol lesz, még nem dőlt el. A biztonság kedvéért megkérdeztük Parais Istvánt, az Agora, Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóját is.

„ A közgyűlés döntése értelmében jelenleg 20 millió forintot biztosítanak az Agora-nak az Iseumi Nyári Játékok szervezésére, ám ennek az összegnek az átcsoportosítását már kezdeményeztük a zenekarral együtt a Savaria Szimfonikus Zenekar számára, ugyanis a program kifejezetten zenei jellegű, véleményünk szerint így megfelelőbb helyre kerülne a támogatás.”

Történelmi Témapark

A finanszírozás terén úgy tűnik az biztos, hogy a Martinus-t a Turizmus Kft. rendezi, erre kapott is 40 milliót, a Nabuccót meg vélhetően a zenekar, 20 millióért. Az Agora – saját kérésére is – kiesik majd a körből. Ez világos, csak sajnos az első kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy hova mehetünk majd az idén nyáron, ha Iseumi Játékokra vágyunk. Illetve, hogy melyik cég mondhatja majd el magáról, hogy ő rendezte a fesztivált. Ja, meg hogy mi lesz a lelátó kérdésével, mert hogy a Témaparkban áll ugyan egy, de az pados, nem lehet hátradőlni rajta, ami a fenti művek esetében kívánatos lehetőség lenne.  A beszélgetésekből annyi derült ki, hogy bár rendelkezésre áll az eddig használt, karfás székekkel ellátott lelátó, de egyáltalán nem biztos, hogy használni fogják a Témaparkban. Az is lehet, hogy ide is mobil lelátók kerülnek, mint a karneváli felvonulásokra, ha az lesz az olcsóbb megoldás.

Visszatérve a címben feltett kérdésre, érdekes lenne, ha az 50 év alatt megszokott, 2000 éves szentély helyett a Témapark mellett található tízemeletes panelházak jelentenék az előadások hátterét, arról nem is beszélve, hogy az elegáns, magas sarkúban érkező hölgyek hogyan tudnak majd közlekedni az esetlegesen felázott témaparki talajon. Azt meg inkább ne képzeljük el, hogy a városunkba érkező vendégek megveszik a jegyüket az Iseumi Nyári Játékok előadásaira, aztán a megfelelő napon elmennek az Iseumhoz, ahol azt közlik velük, hogy az Iseumi Játékokat a Történelmi Témaparkban kell keresni.

közösség

további frisss

lap tetejére