Az idei Savaria Karnevál most tényleg más lesz, és nem csak a programváltozások miatt

Szerző: SpacePanda Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 03., szerda •
Új programok, új helyszínek és kisebb fennakadások.
Az idei Savaria Karnevál most tényleg más lesz, és nem csak a programváltozások miatt

Ha augusztus, akkor egész Szombathely 1000 fokos karneváli lázban ég. De milyen változások, újdonságok lesznek idén a tavalyi évekhez képest? - Ezzel kapcsolatban tartottak ma délelőtt sajtótájékoztatót a város Történelmi Témaparkjában.

Puskás Tivadar tavaly még 1. századi tógában karneválozott, azonban idén leváltja egy 4. századira

Dr. Puskás Tivadar polgármester egyből a számokat sorolta, mint az megtudtuk, a 17. Savaria Karneválon hét színpadon zajlanak majd az események augusztus 25-28-ig.  


A tavalyihoz képest több, azaz 23 helyszínen, 250 különböző program összesen 540 fellépője lesz az eseménynek. Úgy számolunk, hogy a karneválon körülbelül 1000 jelmezes idézi majd fel csaknem 2000 év történetét - mondta el a polgármester.

Újabb helyszíneken karneválozhatunk

A korábbi években sokan hiányolták az utcaszínházi programokat. Ezeknek ad majd helyet idén a Gayer park, ami esténként Thália kertjévé változik. De a zsinagóga környékén megnyílik a Zsidó udvar is, ahol a zsidó kultúrában, gasztronómiában, zenében és irodalomban merülhetnek el mélyebben az érdeklődők.

A 17. karnevál egyik legfrissebb és talán legérdekesebb helyszíne a VAOSZ-udvar lesz, ahol egy emberként szurkolhatunk a szombathelyi Kötélugró Klub tagjainak, akik a tervek szerint 20 órán keresztül - megállás nélkül - pörgetik majd a kötelet.


A klub idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy 20 órás rekorkísérletet mutatnak be. Gyorsasági kötélugrás lesz és háromfős csoportok fogják megállás nélkül tekerni az ugrókötelet bizonyos időnközönkénti váltásban - mondta el Grünwald Stefánia, a rendezvény főszervezője.

Már izzítottad magad a koncertekre? - Csak szólunk, hogy programváltozás is történt

Egy kicsit szomorúak vagyunk, meg nem is, ugyanis elmarad az Anna and the Barbies koncertje. Helyettük a Vad Fruttikkal kárpótolnak minket a szervezők. De más változások is lesznek...

Törökországból érkezett volna egy néptánccsoport, akik mind a Keleti udvarban, mind a Borok utcájában adtak volna egy produkciót, azonban a Törökországban kialakult helyzet miatt nem kaptak kiutazási engedélyt, így nem tudnak részt venni a Savaria Karneválon. A másik - és úgy gondolom a rajongóknak nagy szívfájdalmat jelent majd -, hogy nem tud jönni az Anna and the Barbies. Annának tévés elfoglaltsága van éppen azon a napon, amire leszerződtünk vele. Hiába próbáltuk áttenni a koncertet másik napra, sajnos nem sikerült. Helyettük a Vad Fruttik adja a zárókoncertet vasárnap a Borok utcájába - mondta el Grünwald Stefánia.    

Szent Márton itt is, Szent Márton ott is

Mivel 2016 Szent Márton éve, így nem maradhatnak ki az idei karneválból az ő alakjához kötődő programok sem. A Múltidéző Szombathely - Kalandjáték Savariában címen futó játszóház tulajdonképpen egy antik "minivárost" hív életre, amiben a gyerekek megismerkedhetnek a kor jellegzetes épületeivel, szereplőivel és legendáival. De megnézhetjük Márton halálának vásári komédiás feldolgozását is, valamit a szent óriásbábos figurája is feltűnik majd a itt-ott a városban.  


Programok, programok és még  programok is

Mint azt megtudtuk, a szervezők idén arra törekedtek a programok összeállításánál, hogy minél szélesebb réteget tudjanak megszólítani. Így kerültek be nagyobb adagban az altenatív zenei  koncertek  is  a kínálatba. Fellép például a Kiscsillag, a Quimby, a Vad Fruttik és a Zaporozsec is. A karnevál részletes programjáért pedig kattintsatok ide!   

közösség

további frisss

lap tetejére