Az év utolsó közgyűlése ÉLŐ-ben

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 15., csütörtök •
27 napirendi témát tárgyalnak ma.
Az év utolsó közgyűlése ÉLŐ-ben

21.21 - A történéseket ITT követheti tovább. 

21.11 - Elfogadták a határozati javaslatot, majd a 24. témát is, ami az infokommunikációval volt kapcsolatos.

21.05 - Nincs változás, az oktatáshoz, mint a focihoz, mindenki ért. Kelemen Krisztián képviselő szerint az önkormányzatnak nem lesz beleszólása az iskolák működtetésébe, viszont a költségek fizetésének jelentős része a városnál marad. 

20.45 - Még mindig az oktatás a téma, pro és kontra hangzanak el az érvek, abban azonban megállapodnak, hogy mindenki jobbító szándékkal lép fel. Az ellenzék azt javasolja, hogy kerüljön ki a szakbizottság nevéból az oktatás szó, közben a polgármester a pedagógusok béremeléséről, Koczka alpolgármester pedig a város oktatásügyének támogatásáról beszél.

A Klik igazgatójával heti szinten egyeztetünk, a város önkormányzata ingyen biztosítja példának okáért a Kalandvárost, a műjégpályát, de elindult a Bringa-akadémia is a városban - tette hozzá a sportért felelős alpolgármester.  

20.15 - Szóba jön a Pisa-felmérés lesújtó eredménye is. Rettegi Attila képviselő felhívja a figyelmet, hogy a téma az oktatás működtetéséről szól, majd nemzetközi kitekintéséban a francia és a német példákat veszi górcső alá. 

20.11 - Ez már a huszonharmadik...A nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításával összefüggő döntésekről egyeztetnek időközben. Czeglédy Csaba és Ipkovich György képviselők szerint nem szabadna megszavazni a szombathelyi intézmények államosítását, mert semmilyen ráhatása nem marad az önkormányzatnak a szombathelyi gyerekek nevelésére.   

20.06 - Folyt. köv.

19.52 - Szünet. 

19.51 - A huszonkettedik...Gazdag Erzsi költőnő hagyatékába tartozó szerzői jogok ingyenes átadása a téma, amikor a polgármester 10 perc szünetet rendelt el. 

19.49 - Pörögnek a szavazatok, időközben elfogadták a közétkeztetéshez kapcsolódó rezsikulcs mértékéről szóló határozatot, majd a város egészségügyi alapellátási körzeteiről szóló önkormányzati rendeletet is. Ezután az önkormányzat által adományozható kitüntetésekről szóló rendeletet módosították, majd a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői álláshelyre kiírandó pályázati felhívást is elfogadták.  

19.41 - A tizenötödik...A SZOVA ZRt. alapszabály-módosításának, majd a Savaria Városfejlesztési Kft. számára tagi kölcsön visszafizetési határidő módosításának elfogadása után a Falco KC Szombathely Kft. részére kezességvállalás biztosításásáról is pozitív döntést hoztak. 

19.39 - A használati jogviszonyokkal kapcsolatos döntéshozatal után - Molnár Miklós alpolgármester javaslatára - nem tárgyaltak a Mikes Kelemen utcai beépítetlen terület pályázati felhívásának elfogadásáról. 

19.37 - Az új óvodavezetknek gratulál és jó munkát kíván a polgármester. 

19.34 - A megoldás felé haladunk - mondja a polgármester, majd Balassa képviselő újra arra hívja fel a figyelmet, hogy törvényellenes a működés. 

Erre Károlyi Ákos jegyző az ügyvéd által elmondottak mellé csatlakozott. 11 igen, 1 nem és 8 tartózkodással elfogadták az előterjesztést. 

19.17 - A Zanati úti földterületek belterületbe vonásához kapcsolódó kötelezettségek teljesítéséről szóló megállapodással összefüggő döntés meghozatala előtt Balassa Péter hetedszer mondja el, hogy a város, ne pedig a vállalkozó érdekeit képviselje a jövőben városvezetés, majd hozzátette, hogy a HORWAT Investment nem átlátható szervezet, ezért pedig a szerződés - szerinte semmis. 

Kántás Zoltán válaszában azt hangsúlyozza, hogy Szombathely teljes mértékben elkötelezett a Szombathely-Zanat közötti kerékpárút megépítése mellett, ami egyébként a zanatiak teljesen jogos és racionális igénye. 

Kövesdi Zoltán ügyvéd, a HORWAT Investment Kft. jogi képviselője válaszában elmondta, hogy a beruházás még a 2008-as településrendezési terv szerint történt, történik. Miután az átláthatóság fogalmát tisztázta, elmondta, hogy Balassa képviselő kijelentése megalapozatlan.  

19.13 - Papp László az ÉNYKK vezérigazgatójának válaszai után 11 igen és 10 tartózkodás mellett elfogadta a napirendi előterjesztést. 

18.51 - A 11. napirendi témánál tartunk, az ÉNYKK északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ ZRt-t érintő döntéseiről szóló egyeztetés során Nemény András képviselő azt kérte, hogy a városlakók igényeit mérjék fel, ennek eredménye pedig minél hamarabb kerüljön majd a Közgyűlés elé. 

Ipkovich György szerint tenni kell az ellen, hogy a város ne legyen kiszoláltatva a mindenkori szolgáltatónak, ezt követően a korábbi környezetvédelmi vállalás teljesíthetőségéről is érdeklődött. 

18.39 - Balassa Péter felvetésére Illés Károly alpolgármester elmondja, hogy a szociális városrehabilitáció újabb üteme a tervek szerint zajlik majd.

Ezt követően nagyon belelendültek. Az átmeneti gazdálkodásról, a helyi adókról, az évi belső ellenőrzési tervről, a város költségvetési intézményeinek 2017. évi fenntartó általi ellenőrzési tervéről szóló rendeletet is elfogadták. 

18.35 - A népszavazási költség más tételsorra történő átkerülésének miértjéről érdeklődik Kelemen Krisztián képviselő, amire a jegyző elmondja, hogy az összeget a hivatal használta fel javarészt személyi kiadásokra, ezért került át a polgármesteri hivatal költségei közé. 

18.21 - Újra nyílt az ülés, téma a költségvetés módosítása. Molnár Miklós alpolgármester felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy ez még nem a végleges állapota a költségvetésnek, tehát az adófeltöltés megjelenésekor rendeződnek még bizonyos tételek. 

17:59 - Másfél órája várjuk, hogy történjen valami, még mindig zárt ülésen tárgyalják a Stadion üzemeltetési koncepcióját. A kiszivárgott hírek szerint Dénes Ferencet, a neves sportközgazdászt ,,faggatják" a képviselők. 

16 óra 11 perc - Bemennénk, de nem lehet, mert zárt körben folytatják az ülést. Először a szombathelyilabdarúgó stadion és sportcsarnok üzemeltetési koncepcióját tárgyalják, itt a meghívott vendég dr. Szondy Szilvia, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dénes Ferenc sportközgazdász. Ezt követően pedig a Kft. könyvvizsgálóját választják meg.   

Pár perccel később már jön is a negyedik napirendi pont. A Szent Márton kártyát 2014. július 1 - 2016. október 31. napja között 274.169 esetben használták a kártyatulajdonosok, ami havonta átlagosan 9.792 használatot jelent. A legnagyobb számban a Tófürdőn és az ott üzemeltetett Műjégpályán (79.650), valamint a AGORA Savaria Filmszínházban (67.192) vették igénybe a Szent Márton kártyát az ahhoz tartozó kedvezmény érvényesítésére.

Most fejlesztenék a kártyát, Lendvai Ferenc azt mondta, látszik, hogy beváltotta a kártya a hozzá fűzött reményeket. Használják az emberek. 

12:27 Jön a hármas napirendi pont, a téma a TOP. Megszavazzák.

10:56 Kezdődik a második napirendi pont tárgyalása, ami az útfelújításokra vonatkozik. Erről bővebben itt írtunk.  Puskás Tivadar hozzátette, ilyen átfogó útfelújítási programja még nem volt Szombathelynek, de biztos, hogy ez folytatandó. Folyamatos fejlesztésekre van szükség. Illés Károly alpolgármester hozzátette, hogy 2019-re még nincsenek meghatározva a projektelemek, de akkor is lesznek felújítások. Most a legproblémásabb részeket javítják. Tóth Kálmán viszont nehezményezte, hogy a déli városrész mindig kimarad a járda és útfelújítási projektből, sok helyen megáll a víz a járdáknál, máshol viszont abszolút nincs járda, és így balesetveszélyes a hely.

Sátroy Károly kiegészítésképp hozzátette, nagy probléma az ő körzetében is a parkolás és még tudna legalább ötven utcát mondani, ahová kellene pénz az útfelújításra. "De örülünk a mostani munkáknak" 

Horváth Attila elmondta, hogy örül, hogy az Aranypatak fölötti híd (Liget utca) is megoldódik, ami hosszú évek óta probléma. 

Lassan egy órája ezen az egy napirendi ponton vitatkoznak.

Lendvai Ferenc elmondta 380 milliót tudnak költeni út és járdafelújításra. Több mint negyven helyen lesz felújítás, ami hatalmas szám.

Ezeket az utakat felülvizsálgatát komoly megelőző felmérés előzte meg. Tizenkét módosító javaslat született a közgyűlésen a témából fakadóan. A napirendi pontot végül másfél óra után megszavazza. 

10:32 Folytatódik a közgyűlés, a téma még mindig az utak. Kopcsándi József és Czeglédy Csaba a hosszútávú fejlesztéseket támogatnák, ami később is  történelem része marad. Nem alapvetően a stadionra gondoltak, hanem egy hatalmas tér kialakítására (Ady tér, MMIK, régi börtön épület elbontása.) A Modern Városok Program még mindig a téma. A közgyűlés megszavazta a rendeletet, így a 17,23 milliárd forintra emelkedett TOP forrást.

10:25 Bár még az elején vagyunk, máris 5 perces szünetet rendelt el a polgármester.

Az első napirendben a téma a Modern Városok Program. 2,7 milliárddal többet költhet a város, vagyis 14,53 milliárd forintos keret 17,23 milliárd forintra emelésével ez abszolút pozitív hír. Ezeket uniós forrásból akarják megvalósítani. Puskás Tivadar örömét fejezte ki, hogy több pénzt kap a város.  Szó esik az MMIK-ról, a Fedett Uszoda pénzügyi helyzetéről és a Kálvária-dombnál lévő ásatásról, melynek további finanszírozása is előrekerült. Fontos, hogy mivel Szombathely is indul az Európa Kulurális Fővárosa címért, annak megfelelően álljon a város ehhez a kérdéshez. Ezért is lényeges, hogy három éves intenzív útfejleszési program indul. 

9:23 Napirend előtti javaslatok is vannak, hamarosan szavaznak. 

9:15 Puskás Tivadar polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki a Szent Márton évben segített és azért tevékenykedett, hogy a szent és a város neve összefonódjon. Határozatképes a közgyűlés, teljes a létszám.

Az élő közvetítést itt  is nézheti.  A napirendek előterjesztéséről részleteket pedig itt talál. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére