„Az ELTE-SEK-re érkező hallgatóknak karriert adunk” – interjú Németh István, rektorhelyettessel

frisss média fotó: Hornyák Emőke • 2017. augusztus 23., szerda •
Egymilliárdos beruházással fejlesztik az ELTE-SEK-et első ütemben.
„Az ELTE-SEK-re érkező hallgatóknak karriert adunk” – interjú Németh István, rektorhelyettessel

Hogyan befolyásolja a Savaria Egyetemi Központ működését az ELTE-vel való összeolvadás?

Létrejött egy egység itt: a természettudományi központtal, a bölcsészettudományi központtal és a pedagógia-pszichológia karnak két részével, a sporttudományi intézettel és egy pedagógiai-pszichológiai intézettel. Újdonság, hogy megjelenik Szombathelyen a gazdaságtudományi képzési terület, kereskedelmi és marketinggazdálkodás, valamint menedzsment szakokat hirdetünk meg 2017. szeptemberi indulással. A Nyugat-magyarországi Egyetem közgazdaságtudományi képzései is átkerülnek az ELTE-re. Ők is ELTE-s diplomát kapnak, így akikben kétség merült fel, azt szeretném most eloszlatni.

Ön szerint előreláthatóan visszatérnek-e már megszűnt szakok az ELTE-SEK-re?

Számíthatunk régi szakok visszatérésére, a jövőképünkben nagy hangsúlyt kap a pedagógia területe. A jövő társadalmának a felneveléséhez pedagógusok kellenek. Orvosok, mérnökök és pedagógusok mindig kellenek majd. A pedagógusképzés teljes portfóliót kap, erősödni fog a matematika-fizika szak, vagy a matematika-testnevelés, mivel a régiónak nagy szüksége van ilyen végzettségű oktatókra. De folytatjuk az irodalom, a történelem és a nyelvtanárok képzését is. Műszaki területen hozzá kell tennem, hogy nagy álom volt a gépészmérnökképzés mellett a programtervező-informatikus szak indítása, ezen belül pedig a mérnök-informatikus képzés. A legfontosabb, hogy a hallgatóknak az ország egyik legjobb diplomáját adjuk és hangsúlyozom újra, ez nem egy üres papír, hanem karriert is jelent.

Ön szerint néhány éven belül az ELTE megjelenésével újra megnő a hallgatói létszám, ami az utóbbi években drasztikusan csökkent?

2006-ban hatezer fővel indultunk, most 1800 hallgatója van az egyetemnek. Világossá vált a képzési szerkezet rugalmatlansága, illetve a diploma megítélése sem volt a legjobb. 60 százalékos csökkenés ment végbe. A képzési portfólió átalakításával kezdtük el változásokat 2015 novemberében a régiós igényekhez igazodva. Úgy terveztük a képzést, hogy a hallgatók el tudjanak helyezkedni. Ez egy nagyon biztos jövőkép. Remélem, idén 1000-1200 főt tudunk beiskolázni, mert már ez is emelkedés a 850-es tavalyi hallgatói létszámhoz képest. Mi mindent meg fogunk tenni, hogy a képzéseink palettája maximálisan a hallgatói igényekhez igazodjon.

Az utóbbi időben több beruházásról is hallani lehetett az ELTE-SEK berkein belül, mikről van szó pontosan?

Jelenleg a megnyert pályázatok közel 1 milliárd forintos beruházásokat tesznek lehetővé. Ezek egy része kutatás-fejlesztésre szánt összeg, a többi az A épület energetikai megújítása vonatkozik. Ezeknek a támogatási forrásoknak az átadása zajlik éppen, hamarosan kezdődnek a megvalósítások. De nem állunk meg, további fejlesztések is várhatóak.

közösség

további frisss

lap tetejére