Az elmebetegek arckifejezésében kereste az őrületet a 19. századi brit tudós

Frisss.hu/Flashbak.com Fotó: Dr. Hugh Welch Diamond • 2016. szeptember 08., csütörtök •
Nagyjából annyira volt hatékony, mint 21. századi kollégái.
Az elmebetegek arckifejezésében kereste az őrületet a 19. századi brit tudós

Megtudhatjuk, hogy mi jár egy ember fejében, ha csak ránézünk? Az arc valóban a lélek tükre? 160 éve az arckifejezésekre voltak rákattanva az emberek, általános meggyőződés volt, hogy az ember jellemét és temperamentumát is mutatja a fizikai megjelenése.

Ennek a pszeudotudománynak az egyik jeles képviselője volt Dr. Hugh Welch Diamond (1809-1886), aki 1856 májusában vázolta fel nézeteit a Photographic Society of London előtt. Azt állította, hogy az emberek portrékepei alapján diagnosztizálni lehet a mentális betegségeket. Diamond szerint a mentális zavarokat, mint például a melankóliát, vagy a téveszmés paranoiát mindig ugyanahhoz az arctípushoz lehet társítani.

Az "A fotográfia alkalmazása az elmebetegségek arckifejezésekben és mentális jelenségekben történő megjelenéséhez" című mű felnagyította Diamond Surrey Megyei Elmegyógyintézetben végzett munkáját, a mellékelt képek pedig annak az intézetnek a lakóiról készültek, ami hírhedt volt arról, hogy bántalmazzák a beutaltakat.

Ki is volt Diamond valójában?

Diamond Norwichben született és ott tanult; a Royal Collage of Surgeons hallgatójaként orvosi tanulmányokat hallgatott, majd 1831-ben nyitott egy magánrendelőt Londonban. 1835-ben lett a Royal Collage of Surgeons tagja, és beválasztották a Medical Society of London tagjai közé is, 1846-ban. 1845-től eljárt a Calotype Society-be, ebből lett később a Photographic Club. Az 1840-es években kezdett el érdeklődni az elmebetegségek megreformált gyógymódjai iránt, 1842-től a Bethlem Kórházban Sir George Tuthilltől tanult  a mentális rendellenességekről.

Dr. Hugh Welch Diamond 1869-ben - Fotó: Henry Peach Robinson

1848-ban lakossági szuperintendensnek választották a Surrey Megyei Holdkórosok Elmegyógyintézetének  női részlegéhez Springfieldbe, ahol egészen 1858-ig praktizált. Az 1850-es években egyre jobban érdeklődött a fotózás iránt, aktív tagja volt a fotós kluboknak. Előszeretettel fotózta a betegeit és ő volt az első a pszichiátria történetében aki ezt módszeresen csinálta. 1856-ban Diamond otthagyta az intézetet, majd a Middlesex megyei Twickenhambe költözött és megalapította a saját női elmegyógyintézetét.

közösség

további frisss

lap tetejére