Az edzés véget ért – Szarka Zoltánt kísértük utolsó útjára

Szita Róbert - Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor • 2016. április 22., péntek •
A családtagok mellett ismert szombathelyi sportolók, a Haladás labdarúgói, volt és jelenlegi magyar válogatottak, olimpikonok, a mexikói olimpián aranyérmet nyert csapat tagjai és persze zöld-fehér szívű szurkolók is elkísérték utolsó útjára az életének 73. évében elhunyt Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgót, Szombathely díszpolgárát. A herényi temetőben köszöntünk el a mindig szerény kapuslegendától.
Az edzés véget ért – Szarka Zoltánt kísértük utolsó útjára

 

Hétfőn ért bennünket a szomorú hír, hogy elhunyt Szarka Zoltán, erről bővebben ITT olvashattak. 
A pénteki búcsúztatáson Tamási Áron sorait idézte a helyi plébános, eszerint ,,azért vagyunk a  világon, hogy valahol otthont leljünk benne.”
Sok helyen lehetünk otthon, Szarka Zoltán otthon volt családban, csapatban, válogatottban, az olimpián és persze a zöld-fehér egyesületben is. Zoltán Isten ajándéka volt, mert rengeteg örömet szerzett nekünk, szombathelyieknek – fogalmazott a tisztelendő atya. 

Puskás Tivadar polgármester a megyeszékhely nevében búcsúzott.
Szombathely és Répcelak díszpolgárától búcsúzom, gyászol a város, gyászol Vas megye, gyászol az ország és a sporttársadalom, meghalt egy példakép – kezdte beszédét Puskás Tivadar, aki miután részletesen is méltatta az olimpiai bajnok sportolói pályafutását, arról is beszélt, hogy mindenki addig él, ameddig van, aki emlékezzék a múltra.


Elnyűhetetlen, végtelenül szerény és példamutatóan szorgalmas hálóőr kezei alatt nőtt fel szinte minden szombathelyi kapus, közöttük a válogatottsági rekorder, Király Gábor is – tette hozzá. 

Ezt követően Dunai Antal, az MLSZ és a MOB nevében búcsúzott az egykori csapattárstól.

Ha jó csapatot akarsz, végy egy jó kapust, és Te jó kapus voltál – hangsúlyozta az ugyancsak olimpiai bajnok labdarúgó, aki beszédében felidézte a mexikói pillanatokat is, így azt is, amikor együtt állhattak fel az ötkarikás dobogó legtetejére.

Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke a szív emberének, a végtelenségig tisztességes, a célokért küzdő répcelaki és szombathelyi csapatembernek nevezte Szarka Zoltánt, de azt is kiemelte, hogy semmi sem szégyen, ami emberi.

És a Te feleséged, Erzsébet asszony, Tünde lányod és Zoli fiad mellett, között lehettél igazán ember, mondta. 

Ezután a legnevesebb tanítvány, a magyar válogatott és a Haladás kapusa, Király Gábor búcsúzott Szarka Zoltántól. 
5 évesen apu vitt le a sportligetbe, az első edzésre. Gyors indítások, irányítókészség, azonnali reakciók – ezeket tanulhattuk Tőle, mi szombathelyi kapusok, és mi egy kaptafára védtünk, és védünk azóta is – mondta a zöld-fehérek hálóőre. 


A Rohonci úti stadionban az utolsó meccsen, tavaly december 12-én kaptam egy sárga lapot, de nem érdekelt, mert Neki integethettem, Őt köszönthettem a lelátón. 35 évig ismerhettem, de most az edzés véget ért. Volt egy stoki, amelyen évtizedekig ült az öltözőben, én ezt hazavittem, de majd az új stadion új öltözőjébe újra beviszem, és ott is velünk lehet. Nyugodj, békében, Zoli bácsi – zárta elcsukló hangú beszédét Király Gábor.  

Ötödikként Horváth Norbert, a Haladás VSE elnöke búcsúzott, aki a zöld-fehér sportolók örök példaképének nevezte Szarka Zoltán sportolói pályafutását.

A beszédek után a gyászolók utolsó útjára kísérték az olimpiai bajnok sportolót. A sírnál zöld-fehér koszorúk rengetege jelezte, egy bajnok elment. Nyugodj békében, Zoli bácsi!      

közösség

további frisss

lap tetejére