Az AVUS megőrizné hazai veretlenségét

Szita Róbert - Fotó: frisss.hu • 2017. március 16., csütörtök •
Újabb rangadó vár a hétvégén a szombathelyi vízilabdázókra, akik ezúttal a tabella 2. helyén álló ASI DSE csapatát győznék le.
Az AVUS megőrizné hazai veretlenségét

A múlt heti, Nagykanizsa elleni 8-7-es győzelemmel eldőlt, hogy a hátralévő 3 bajnoki eredményétől függetlenül, már a felsőházi rájátszás résztvevője lesz az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS). A tabella 3. helyen álló AVUS elnökével, Juhász Tiborral a Frisss FM 97.7 stúdiójában beszélgettünk.

Elnök úr! Számított erre a sikerre?
Nem számítottunk erre a meglepetésre, de az ilyen sikerek, kellemes meglepetések mindig jól jönnek. 

A bajnokság elején a biztos bentmaradást fogalmazták meg elérendő célként, aztán már a felsőházi rájátszásba akartak jutni…
Valóban, most már kimondhatjuk, hogy elértük céljainkat. Mostantól minden meccs ajándék, persze a bravúrok sorozata reméljük, hogy nem ért még véget. Szeretnénk megőrizni a hazai veretlenségünket. Szinte biztos, hogy a Neptun, az ASI, a Honvéd és a mi csapatunk jut a felsőházi rájátszásba, így aztán nagyon fontos lesz, hogy mennyi egymás ellen szerzett pontot viszünk magunkkal. Amennyiben az ASI és a Honvéd ellen is sikerülne itthon tartani a 3 pontot, akkor 12 ponttal kezdhetnénk meg a rájátszást.   

A csapat több tagja is érdekelt az ifjúsági, sőt egyesek még a serdülő bajnokságban is. Tehát a dupla, - illetve tripla terhelés miatt talán még nagyobb bravúr az eddigi eredmény…
Azt mondják, a teher alatt nő a pálma, vagyis nagyon jót tesz a srácoknak, hogy több mérkőzésen is bizonyíthatják tehetségüket. Azt gondolom, hogy a következő szezonban már idősebbek, rutinosabbak lesznek, így mág izmosabb álmokat kergethetünk. 

Országszerte úttörő jelentőségű tematika valósult meg Szombathelyen, az utánpótlás-képzésben, iskolai időben, tanrendbe építve tartják az edzéseket. Hol van lehetőség rá és mennyi idős korban lehet elkezdeni a vízilabdával foglalkozni? 
Gyakorlatilag az általános iskola 1. osztályától, 6 éves kortól elkezdjük a vízilabda elsajátítását. Előkészítő csoportjainkban szakképzett úszóedzőink foglalkoznak a gyerekekkel a Gothard Jenő, a Zrínyi és a Brenner iskolában is.

Az új medence nyári elkészültével szeretnénk ezt a kört szélesíteni. Jákról és a többi környező faluból a TAO-forrásból vásárolt autóbuszunkkal begyűjtenénk a fiatal tehetségeket, behoznánk őket az edzésre, majd vissza is vinnénk őket lakóhelyükre. Terveink között szerepel, hogy fiókcsapatokat indítunk azokban a Vas megyei városokban, ahol van uszoda, így Kőszegen, Szentgotthárdon, Celldömölkön és Körmenden is lenne korosztályos csapatunk, ahol elsajátíthatnák a gyerekek az alapképzést.

Jelenleg mennyi gyermek sportol az AVUS-ban?
Hozzávetőleg 180-200 gyermekünk van, de ezt már a jelenlegi kevés vízfelület miatt nem tudjuk feljebb tornázni, hiszen akkor a minőségi munka veszne kárba. Ha kész lesz az új medence, akár 400-500 gyermekez is elindíthatunk a pályán. 

Egyedülálló életpálya-modell indul Szombathelyen, hiszen az általános iskolától az egyetemig foglalkozhatnak a gyerekek a vízipólóval... 
Polgár Tiborral, az ELTE-SEK sporttudományi intézetének vezetőjével közösen dédelgetett álmunk válik valóra szeptembertől, amikor beindul nappali tagozaton a testnevelőtanár- vízilabda szakedző képzés és a levelező tagozaton is lesz szakedző képzésünk. Nem titok ugyanis, hogy a pólósok között is akadnak olyan alkatok, akik nem biztos, hogy az előírt tornagyakorlatokat is megoldanák, pl. a kiváló Merész Andrástól se várhatja el senki, hogy gyűrűgyakorlatot mutasson be egy testnevelés órán, de Ő nem is akar ilyet, hiszen a vízilabda az Ő szakmája.

Tavaly már 13. alkalommal rendezték meg a sulipóló helyi fordulóját. Lesz idén is?
Májusban is megrendezzük a sulipóló helyi fordulóját, ahonnan továbbjut a győztes az országos döntőbe, de nyáron nemzetközi utánpótlás tornát is lebonyolítunk. Francia, finn, török, spanyol és magyar csapatok, összesen 16 együttes száll majd medencébe a 2000-es és a 2004-es születésű korosztály tagjainak hagyományteremtő céllal szervezett tornán. 

Találkozzunk az ASI-DSE elleni szombat délután 16 óra 30 perckor kezdődő rangadón, a Fedett uszodában!

 

közösség

további frisss

lap tetejére