Vasi Skanzen: Az agyag és a kis csacsi

SzR-HCs • 2014. augusztus 10., vasárnap •
A Vasi Skanzenben szombaton folytatódott a Csináld magad sorozat. Augusztus 9-én az agyag került a középpontba, többféle megközelítésben is. Nemcsak a fazekasmesterségben, de az építészetben, a gasztronómiában és szenvedélyeinkben is szerepelt az agyag, s mindezt igyekeztek is megmutatni a szervezők. Az agyag mellett persze az alig két hete született kis csacsi is a gyerekek kedvence lett.
Vasi Skanzen: Az agyag és a kis csacsi

Az agyag szinte minden helyzetben felhasználható alapanyag, s ezt mutatták meg a Vasi Skanzen munkatársai a kilátogatóknak. Ma már ökoházak építéséhez is használják az égetetlen agyagból készült téglát – ennek előnyeit, felhasználásának feltételeit is megismerhették az érdeklődők, akik a gyakorlatban is láthatták, hogyan kell dolgozni az agyaggal az építéskor.
Nem maradhatott el persze a korongozás sem – a mesterség fortélyaiból, az írókázásból, engóbozásból is ízelítőt adtak a gyerekeknek, felnőtteknek – a fazekasoktól pedig vásárolni is lehetett.
Izgalmas kultúrtörténeti kalandozást vezetett Nagy Zoltán néprajzkutató, aki a régi körmendi cseréppipákról mesélt.
Az agyag persze az étkezés segédeszközeként is jól alkalmazható. A helyszínen megtudtuk, hogy az agyagedényben sült csirke íze máshoz nem hasonlítható – erről maguk a látogatók is meggyőződhettek, és tanácsokat is kaptak a finomság elkészítéséhez is.
Az alig két héttel ezelőtt született kis csacsi is főszerepet kapott a Vasi Skanzenban, hiszen a gyerekek hamar megkedvelték az édes kis fülest. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére